Κοσμος

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Ρώσοι διαμαρτύρονται στις εκλογές «φάρσα» του Κρεμλίνου

Aπέναντί του βρίσκονται «τυπικά» τρεις αντίπαλοι επιλεγμένοι από το Κρεμλίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Οι πολίτες διαμαρτύρονται κάνοντας ουρές στα εκλογικά κέντρα
© EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Οι πολίτες διαμαρτύρονται κατά του Πούτιν κάνοντας ουρές στα εκλογικά κέντρα

Η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε σήμερα --τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία-- σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια δράση που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.

Συνεργάτες του Ναβάλνι ανήρτησαν βίντεο στο YouTube που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία το μεσημέρι οι οποίοι είπαν πως ήταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Ο Ναβάλνι είχε εγκρίνει το σχέδιο για «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μετέφεραν οι δικηγόροι του πριν από τον θάνατό του. Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη δράση «πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι».

Ένας φοιτητής που ψήφισε στη Μόσχα είπε στο κανάλι του Ναβάλνι πως άνθρωποι όπως αυτός που διαφωνούν με το τρέχον σύστημα πρέπει να συνεχίσουν παρ΄όλα αυτά να ζουν τις ζωές τους. 

Το μέγεθος της ουράς σε κάθε εκλογικό τμήμα όπως φαίνεται στο κανάλι του Ναβάλνι ποικίλλει από μερικές δεκάδες ανθρώπους μέχρι αυτό που φαίνεται να είναι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Δημοσιογράφοι του Reuters παρατήρησαν μια μικρή αύξηση στη ροή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα νεώτερων ανθρώπων, το μεσημέρι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και το Γεκατερίνμπουργκ, με ουρές αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων. Ορισμένοι είπαν πως διαμαρτύρονται αν και δεν υπήρχαν εξωτερικά σημάδια που να τους διακρίνουν από τους συνηθισμένους ψηφοφόρους.

Εξόριστοι υποστηρικτές του Ναβάλνι δημοσιοποίησαν πλάνα από διαμαρτυρίες στη Ρωσία και στο εξωτερικό στο YouTube. «Δείξαμε στους εαυτούς μας, σε όλη τη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο πως ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία, πως ο Πούτιν έχει καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία», δήλωσε ο Ρουσλάν Σαβεντίνοφ από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι. «Η νίκη μας είναι πως εμείς, οι άνθρωποι, νικήσαμε τον φόβο, νικήσαμε την απομόνωση -- πολλοί άνθρωποι είδαν ότι δεν ήταν μόνοι τους».

Σε εκλογικά τμήματα σε ρωσικές διπλωματικές αποστολές από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι την Αρμενία, το Καζακστάν και τη Γεωργία, εκατοντάδες Ρώσοι στάθηκαν στη σειρά για να ψηφίσουν το μεσημέρι.

Russia Election LIVE News | Navalny Supporters Protest On Final Day Of Polling | Russia News | N18L
Russia Election LIVE News | Navalny Supporters Protest On Final Day Of Polling | Russia News | N18L

Άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει υποσχεθεί παρά την εξορία της να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος συζύγου της, είχε καλέσει τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν. Είχε καλέσει επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια στιγμή, την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί.

Για τρίτη και τελευταία ημέρα προσέρχονται στις κάλπες οι Ρώσοι

Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας). Τα τελευταία εκλογικά τμήματα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική αναμένεται να κλείσουν απόψε, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 71 ετών, είναι αντιμέτωπος με τρεις επιλεγμένους, χωρίς απήχηση υποψηφίους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η αντιπολίτευση έχει αποδεκατιστεί από χρόνια καταπίεσης, που έχει ενταθεί με τη σύγκρουση στην Ουκρανία –το φόντο αυτών των εκλογών.

Όλη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από φονικά πλήγματα και απόπειρες διείσδυσης ενόπλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος. Σήμερα, νέα επίθεση με drones που αποδίδεται στην Ουκρανία προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή.

Ο Πούτιν ορκίστηκε εκδίκηση την Παρασκευή για τις ουκρανικές επιθέσεις σε αντίποινα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της Ουκρανίας από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, που μπορεί να βασίζεται σε μια πραγματική δημοφιλία, βλέπει τις εκλογές ως επίδειξη της συσπείρωσης των Ρώσων γύρω από τον ίδιο.

«Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε την Πέμπτη, λέγοντας ότι είναι «κρίσιμο να μην παραστρατήσουμε» καθώς η χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο στόχαστρο πολέμου σχεδιασμένου από τη Δύση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ