Κοσμος

Ρωσία: Εμπρησμοί εκλογικών κέντρων, κυβερνοεπιθέσεις και μπογιές

Οι πρώτες αναφορές πριν την αναμενόμενη νίκη Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Εμπρησμοί εκλογικών κέντρων, κυβερνοεπιθέσεις και ρίψη μπογιάς
Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Ρωσία με αναμφισβήτητο νικητή τον Πούτιν © ΕΡΑ / ANATOLY MALTSEV

Οι εκλογές στη Ρωσία ξεκίνησαν και ήδη αναφορές για εμπρηστικές επιθέσεις και συλλήψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Οι Ρώσοι άρχισαν να προσέρχονται σήμερα Παρασκευή στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν μια νέα θητεία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ουσιαστικά αντίπαλο, σε μια στιγμή που η Ουκρανία, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της εναντίον της Ρωσίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu9x8svz609)

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα, 22:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και στην Τσουκότκα, τις δύο απομακρυσμένες περιφέρειες στην άπω ανατολή της Ρωσίας. Και θα κλείσουν την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στους κόλπους της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ «συνεχάρη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «συνεχάρη» ειρωνικά σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, παρότι η ψηφοφορία έχει μόλις αρχίσει.

«Θέλω να συγχαρώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές που ξεκινάνε σήμερα», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Ούτε αντιπολίτευση. Ούτε ελευθερία. Ούτε επιλογή», πρόσθεσε.

Εκλογικό τμήμα στη Χερσώνα βομβαρδίστηκε από ουκρανικές δυνάμεις          

Ένα εκλογικό τμήμα βομβαρδίστηκε από ουκρανικές δυνάμεις σε τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας που ελέγχεται από την Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο έναν τοπικό εκλογικό αξιωματούχο, διορισμένο από την Μόσχα. Σύμφωνα πηγές, ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκαν και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Οι εκλογές διεξάγονται και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας ή ακόμη της Υπερδνειστερίας, του φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους της Μολδαβίας.

Ουκρανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν καταγγείλει ως «παράνομη» τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών σε εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ρωσία: Εμπρησμοί εκλογικών κέντρων, κυβερνοεπιθέσεις και ρίψη μπογιάς
Οι 4 υποψήφιοι στις προεδρικές ρωσικές εκλογές © ΕΡΑ/YURI KOCHETKOV

Πούτιν: Το Κίεβο με επιθέσεις σε αμάχους διαταράσσει τις εκλογές     

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ότι το Κίεβο επιχειρεί να διαταράξει τη διεξαγωγή των ρωσικών προεδρικών εκλογών με επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να διεισδύσουν σε ρωσικά έδαφος, χωρίς επιτυχία.

«Η Ουκρανία επιχειρεί να διαπράξει εγκληματικές ενέργειες την πρώτη μέρα των προεδρικών εκλογών», είπε.

Ο Πούτιν διεμήνυσε ότι αυτές οι επιθέσεις - εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητες και απείλησε με αντίποινα για τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα το πρωί ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν χθες ουκρανική προσπάθεια διασυνοριακής επίθεσης στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό αυτό.

Ρωσία: Εμπρησμοί εκλογικών κέντρων, κυβερνοεπιθέσεις και ρίψη μπογιάς
© ΕΡΑ/MAXIM SHIPENKOV

Εμπρηστικές επιθέσεις σε δύο εκλογικά τμήματα          

Μια γυναίκα έβαλε φωτιά σε παραβάν σε ένα εκλογικό τμήμα στην Μόσχα, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Η εκλογική επιτροπή της Μόσχας είπε στο Ria Novosti ότι οι διαδικασίες (στο εκλογικό τμήμα) συνέχισαν κανονικά μετά το συμβάν».

Βίντεο που μετέδωσε το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης SOTAVision δείχνει τη σύλληψη μιας υπόπτου μετά την κατάσβεση της φωτιάς σε εκλογικό κέντρο.

Σε ένα άλλο συμβάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Fontanka, μια βόμβα μολότοφ εκτοξεύθηκε σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αγία Πετρούπολη.

Σιβηρία: Σύστημα ασφαλείας σε εκλογικό τμήμα επλήγη από κυβερνοεπίθεση

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση διαπράχθηκε κατά των συστημάτων ασφαλείας με κάμερες σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας Τιουμέν στην Σιβηρία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Έλα Παμφίλοβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ποινική δίωξη σε γυναίκα που έριξε πράσινη μπογιά σε κάλπη              

Παράλληλα στη Μόσχα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε γυναίκα που έριξε πράσινη μπογιά σε κάλπη σε μια προσπάθεια διατάραξης της εκλογικής διαδικασίας στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.

Πλάνα από το σύστημα ασφαλείας με κάμερες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δείχνουν μια νεαρή γυναίκα να καταθέτει την ψήφο της προτού πολύ ήρεμα ρίξει ένα πράσινο υγρό μέσα στην κάλπη.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν, αμέσως μετά την συλλαμβάνει αστυνομικός.

Russian voters set fire to polling booths and pour ink into ballot boxes as Putin landslide expected

Στη γυναίκα, η οποία δεν κατονομάστηκε, απαγγέλθηκαν αργότερα κατηγορίες για «παρακώλυση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ή του έργου των εκλογικών επιτροπών», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Τα εγκλήματα αυτού του είδους επισείουν μέγιστη ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Δύο παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Βορονέζ, σύμφωνα με το RIA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ