Κοσμος

Ακαδημαϊκός «πόλεμος» σε κορυφαίο περιοδικό σπουδών φύλου με αφορμή το «queer»

«Οι «πολιτιστικοί πόλεμοι» μεταξύ αντιτιθέμενων ιδεολογιών φέρνουν περιοδικά στο επίκεντρο τους», σχολιάζουν οι FT

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακαδημαϊκός «πόλεμος» σε κορυφαίο περιοδικό σπουδών φύλου με αφορμή το «queer»
© Unsplash

Σπουδές φύλου: Μποϊκοτάζ σε περιοδικό του Wiley για αλλαγή πολιτικής 

Aκαδημαϊκοί αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν ένα κορυφαίο περιοδικό για τις σπουδές φύλου που ανήκει στον εκδoτικό οίκο Wiley κάνοντας λόγο για «αντι-woke» στροφή με στόχο το κέρδος.

Σχεδόν 500 σύμβουλοι, κριτές, συνεργάτες και αναγνώστες έγραψαν επιστολές διαμαρτυρίας στον Wiley για το περιοδικό «Gender, Work and Organization» λόγω της αφαίρεσης των αναφορών στην queer θεωρία στον ιστότοπό του. Οι υπογράφοντες επέκριναν τον διορισμό ως αρχισυντακτών «ακαδημαϊκών επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα [οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν] το εύρος της έμφυλης και φεμινιστικής έρευνας του περιοδικού».

«Πρόκειται για κάποιου είδους αντίδραση με τη μορφή της αφαίρεσης όσων θα θεωρούνταν ριζοσπαστικές πτυχές», δήλωσε ο καθηγητής Carl Rhodes, κοσμήτορας της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και πρώην συνεργάτης του περιοδικού.

Η ομάδα που μποϊκοτάρει το περιοδικό, το οποίο ιδρύθηκε το 1994, έγραψε: «Δεν ταυτιζόμαστε πλέον με τους στόχους, το πεδίο εφαρμογής ή τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες που διέπουν το περιοδικό και δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι η τρέχουσα διοίκηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες της περιεκτικής, φεμινιστικής κοινότητάς μας».

Σε αναταραχή οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις

Η κίνηση αναδεικνύει τις εντάσεις στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, με τους συγγραφείς να δέχονται έντονες πιέσεις να δημοσιεύουν και να αξιολογούν τις συνεισφορές άλλων δωρεάν.

Οι εκδότες αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες απαιτήσεις να αυξήσουν τα έσοδα από τις συνδρομές σε μια εποχή περικοπών στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ερευνών και στροφής προς τις πλατφόρμες ανοικτής πρόσβασης (open access). «Οι εντεινόμενοι «πολιτιστικοί πόλεμοι» μεταξύ αντιτιθέμενων ιδεολογιών φέρνουν ορισμένα περιοδικά στο επίκεντρο», σχολιάζουν οι FT. 

Ένας από τους «πέντε μεγάλους» ακαδημαϊκούς εκδότες μαζί με τους Elsevier, SAGE, Springer Nature και Taylor & Francis, το τμήμα εκδόσεων της Wiley ανακοίνωσε έσοδα ύψους 659 εκατ. δολαρίων το εννεάμηνο έως τις 31 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ