Κοσμος

Μ. Σχοινάς για μεταναστευτικό: Ρεαλιστικό ένα πακέτο 7 δισ. ευρώ

Τι αναμένουμε από τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μ. Σχοινάς για μεταναστευτικό: Ρεαλιστικό ένα πακέτο 7 δισ. ευρώ
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Μ. Σχοινάς: Ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό πακέτο της νέας Συμφωνίας Ε.Ε - Αιγύπτου

«Είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ένα πακέτο χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό που θα ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου»,  τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cztnuuci4jyp)

Σχοινάς: Έχουμε αυξανόμενη πίεση από Λιβύη προς Κρήτη

Την δήλωση αυτή έκανε κατά την επίσκεψη του στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, ενώ η νέα συμφωνία θα συζητηθεί την Κυριακή στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και τις συνομιλίες που θα γίνουν στην Αίγυπτο για το μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς είπε: «Ενώ η συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στη ΝΑ Ευρώπη είναι καλύτερη συνολικά, είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μία αυξανόμενη πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη»

Και συνέχισε: «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, το παρακολουθούμε πολύ στενά, είμαστε σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται, όσο διαρκεί αυτή η εξέλιξη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czto14fmpxb5)

Την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο

Την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Βέλγο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό θα κάνουν μία πολύ σημαντική επίσκεψη στην Αίγυπτο για να δρομολογήσουν μία πολύ μεγάλη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, η οποία θα καλύπτει και την κοινή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και το θέμα των ροών προς την Κρήτη θα συζητηθεί.

«Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντικός εταίρος στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε μηδενικές αναχωρήσεις από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, αλλά, δυστυχώς, έχουμε ένα θέμα στα σύνορο Αιγύπτου και Λιβύης, μέσω του οποίου γίνονται αυτές οι κινήσεις προς την Κρήτη. Είναι ένα θέμα που εντάσσεται σε αυτή την προβληματική και είμαι σίγουρος πως η νέα Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου θα το αντιμετωπίσει στη ρίζα του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Χωρίς να θέλω να τρέξω και να προκαταλάβω τη Συμφωνία της Κυριακής, νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ένα πολύ σημαντικό πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας, πού θα καλύπτει όχι μόνο βεβαίως τη μετανάστευση αλλά και συνολικά και άλλα πεδία συνεργασίας, το οποίο θα ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ