Κοσμος

Σκάφος με μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της Τουρκίας, παιδιά μεταξύ των τουλάχιστον 16 νεκρών

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές πόσοι επέβαιναν στο φουσκωτό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεταναστευτικό
© EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τουρκία: Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες - Αρκετοί νεκροί, ανάμεσα τους παιδιά 

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, όταν φουσκωτό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της βορειοδυτικής τουρκικής επαρχίας του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια), μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλχαμί Ακτάς δήλωσε στο Anadolu πως τέσσερις μετανάστες διασώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν δέκα σκάφη της ακτοφυλακής, 2 ελικόπτερα, η ναυτονομία, η τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) και η Εθνική Ιατρική Ομάδα Διάσωσης (UMKE). Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές πόσοι μετανάστες επέβαιναν στο φουσκωτό, δήλωσε ο κυβερνήτης στο Anadolu.

Δεκάδες μετανάστες νεκροί μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Μέσα σε πλοιάριο χωρίς νερό και φαγητό έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι - διασώθηκαν μόνον είκοσι πέντε. Είχαν ξεκινήσει από την Τζαγουίγια της Λιβύης, αλλά μετά από τρεις ημέρες, η μηχανή έσπασε και το πλοιάριο έμεινε ακυβέρνητο. Έμειναν όλοι τους δηλαδή επί τέσσερις ημέρες χωρίς νερό και χωρίς φαγητό. Εξήντα άνθρωποι βρήκαν τραγικό, αργό θάνατο. Πολλοί από τους «απελπισμένους της θάλασσας» αυτή την φορά προέρχονταν από την Σενεγάλη και περίμεναν τρία χρόνια στην Λιβύη, για να μπορέσουν να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου. Ένας άνδρας διηγήθηκε στους διασώστες ότι έχασε το παιδάκι του ενάμιση χρόνων την δεύτερη ημέρα του ταξιδιού και την γυναίκα του την τέταρτη.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν ήπιαν πολύ θαλασσινό νερό και τώρα είναι εμφανώς αφυδατωμένοι, με συμπτώματα υποθερμίας και εγκαύματα στο σώμα τους. Βρίσκονται επίσης σε κατάσταση σοκ, διότι είδαν να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους δεκάδες συγγενείς και συνταξιδιώτες. Το ερώτημα φυσικά είναι για ποιο λόγο δεν τους παρασχέθηκε άμεση βοήθεια από αεροσκάφη και πλοιάρια της Frontex και της ιταλικής Ακτοφυλακής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους. Από τo Ocean Viking οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν την μεταφορά με ελικόπτερο, στην Λαμπεντούζα, μόνον δυο ανθρώπων, η κατάσταση των οποίων ήταν κρίσιμη. Ο ένας από αυτούς κατέληξε πριν από λίγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ