Κοσμος

Γιατί ο γερμανικός Taurus είναι ο «καλύτερος» πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς;

Kαι γιατί οι Γερμανοί δεν τους δίνουν στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί ο γερμανικός Taurus είναι ο «καλύτερος» πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς;
© EPA/SARAH YENESEL

Τaurus: O πιο «επιθυμητός» πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς της Ευρώπης - Γιατί τον θέλει η Ουκρανία

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με ισχυρούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής. Αλλά ο ουκρανικός στρατός θέλει πιο πολύ από όλα τα γερμανικής κατασκευής συστήματα Taurus.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται, λέγοντας ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία για να προγραμματίσουν τους πυραύλους, παρασύροντας την χώρα περαιτέρω στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης για κλιμάκωση εάν το Κίεβο πλήξει στόχους στη Ρωσία ή τη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Πόσο ανώτερος είναι ο πύραυλος Ταύρος από τους αντίστοιχους γαλλικούς και βρετανικούς πυραύλους;

Οι πύραυλοι cruise Taurus, που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη, έχουν περίπου το ίδιο μήκος και βάρος με το βρετανικό Storm Shadow και το γαλλικό Scalp-EG. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τον γερμανικό πύραυλο είναι το σύστημα ευφυούς κεφαλής Mephisto. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πολεμικές κεφαλές που πυροδοτούνται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, ο Mephisto μπορεί να διαπεράσει πολλά στρώματα υλικού και ο λεγόμενος πυροκροτητής του που ενεργοποιεί την πολεμική κεφαλή, μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να εκραγεί στο βέλτιστο σημείο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε κατασκευές όπως γέφυρες και αποθήκες.

Ο πύραυλος τροφοδοτείται επίσης από έναν κινητήρα turbofan, ο οποίος «τραβάει» περισσότερο αέρα, δίνοντάς του μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυραύλους Storm Shadow/Scalp-EG με κινητήρα turbojet. Η τεχνολογία και ο σχεδιασμός του stealth σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει σε χαμηλό ύψος 50 μέτρων, αποφεύγοντας την ανίχνευση από τα περισσότερα ραντάρ.

Ποιος φτιάχνει τους Taurus;

Το σύστημα Taurus κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία μεταξύ του γερμανικού βραχίονα του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυραύλων στην Ευρώπη, της MBDA, και της σουηδικής Saab. Η TDW με έδρα τη Βαυαρία, θυγατρική της MBDA Deutschland, κατασκευάζει την πολεμική κεφαλή Mephisto. Κανένας πύραυλος δεν βρίσκεται σε παραγωγή. Ο ισπανικός, ο νοτιοκορεατικός και ο γερμανικός στρατός διαθέτουν αποθέματα πυραύλων Taurus, αλλά κανένας δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο.

Οι γραμμές παραγωγής είναι αδρανείς: ήταν ενεργές για τελευταία φορά το 2019, μετά από παραγγελία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Τα εργοστάσια στη βαυαρική πόλη Schrobenhausen πραγματοποιούν μόνο ανακατασκευές των πωληθέντων πυραύλων. Αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της παραγγελίας.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επανεκκίνηση της παραγωγής;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Taurus Systems, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η παραγωγή του Taurus θα μπορούσε να επαναληφθεί «σε σύντομο χρονικό διάστημα», εφόσον υπήρχε παραγγελία.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή ενός νέου πυραύλου Taurus θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια. Η αύξηση ή η επανεκκίνηση της παραγωγής ενός πυραύλου cruise «δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα», δήλωσε ανώτερος συνεργάτης για τη στρατιωτική αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Οι όποιοι πύραυλοι σταλούν στην Ουκρανία θα προέρχονται πιθανότατα από το απόθεμα της Bundeswehr που αποτελείται από περίπου 600 πυραύλους Taurus - αν και μόνο οι μισοί από αυτούς πιστεύεται ότι είναι λειτουργικοί.

Bunker Buster Taurus! This is how the German cruise missile works

Πηγή: FT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ