Κοσμος

Οι χάρτες που εξηγούν πώς Σουηδία και Φινλανδία μεταβάλλουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Η προσθήκη τους παρέχει στο ΝΑΤΟ διευρυμένες χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες δυνατότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NATO: Οι χάρτες που εξηγούν πώς Σουηδία και Φινλανδία μεταβάλλουν την ασφάλεια του
© EPA/Adam Warzawa

NATO: Οι τρεις χάρτες που εξηγούν πώς Σουηδία και Φινλανδία μεταβάλλουν την ασφάλεια του

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου έκανε την αίτηση της η Σουηδία έγινε επίσημα το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, αυξάνοντας τη γεωγραφική και στρατιωτική εμβέλεια της συμμαχίας.

Μέσα σε περισσότερα από 70 χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί σε ένα μπλοκ με περισσότερες από 30 χώρες. Το ΝΑΤΟ το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ, έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου ως μια σημαντική και ενιαία δύναμη κατά της Μόσχας μετά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία, ένα παραδοσιακά ουδέτερο κράτος, εντάχθηκε επίσημα στη συμμαχία τον Απρίλιο, αφού υπέβαλε αίτημα μαζί με τη Σουηδία ως απάντηση στον πόλεμο. Ο δρόμος της Σουηδίας προς την ένταξη άνοιξε αφού η Ουγγαρία έγινε την περασμένη εβδομάδα η τελευταία χώρα-μέλος που επικύρωσε την επί μακρόν καθυστερημένη αίτηση.

Οι αναλυτές λένε ότι η προσθήκη της Στοκχόλμης μεταμορφώνει το τοπίο ασφαλείας της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια - και μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στην επέκταση της συμμαχίας.

Η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας παρέχει στο ΝΑΤΟ διευρυμένες χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες δυνατότητες. Η Σουηδία διαθέτει ισχυρό ναυτικό, το οποίο ενισχύει την άμυνα του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, και κατασκευάζει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη.

Ο καλά χρηματοδοτούμενος στρατός της Φινλανδίας διατηρεί την υποχρεωτική στράτευση των ανδρών.  Οι χώρες αυτές προσφέρουν επίσης βασικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα, τα οποία ενισχύουν το ΝΑΤΟ.

Αυξημένη παρουσία στη Βαλτική

Οι χάρτες που εξηγούν πώς Σουηδία και Φινλανδία μεταβάλλουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ
© Washington Post

Στο Νότο, η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας δίνει στη συμμαχία ένα πλεονέκτημα στη Βαλτική Θάλασσα, μια στρατηγική υδάτινη οδό που συνορεύει με τη ρωσική Αγία Πετρούπολη, καθώς και με ορισμένα από τα πιο ευάλωτα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στη μέση της θάλασσας βρίσκεται το Γκότλαντ, ένα σουηδικό νησί μήκους 109 μιλίων που φιλοξενεί μεσαιωνικά ερείπια και στρατιωτικές οχυρώσεις. Το 2022, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 163 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τις δυνάμεις της στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των στρατοπέδων για τη στέγαση περισσότερων στρατιωτών.

H Αρκτική

Ως μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, η ένταξη της Σουηδίας θα αυξήσει το αποτύπωμα του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή που η Ρωσία θεωρεί ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της. Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, είναι μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, ενός οργανισμού που εποπτεύει τα βορειότερα μέρη του κόσμου, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Ρωσία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στρατιωτικές αποστολές από τη χερσόνησο Κόλα -μια στρατηγική περιοχή περίπου 110 μίλια ανατολικά των συνόρων, όπου η Ρωσία διατηρεί υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές- αναπτύσσονται σε όλη την Αρκτική. Ως μέλη, η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση αυτής της δραστηριότητας, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Four maps explain how Sweden and Finland alter NATO’s security
© Washington Post

Ένα νέο βόρειο σύνορο

Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε περισσότερα από 800 μίλια και ήδη περιπολούνται στενά. Η συμμετοχή της χώρας διπλασιάζει τα χερσαία σύνορα της συμμαχίας.  Οι Φινλανδοί θυμούνται τον Χειμερινό Πόλεμο του 1939-1940, όταν η χώρα υπέστη μεγάλες απώλειες αποκρούοντας τις σοβιετικές δυνάμεις.

«Η σχέση τους με τη Ρωσία καθορίζεται από τη δυσπιστία», δήλωσε η Κριστίνα Φλορέα, ιστορικός της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Η ένταξη της Φινλανδίας φέρνει επίσης τη συμμαχία πιο κοντά στη χερσόνησο Κόλα. Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας, επιφορτισμένος με την περιπολία στην Αρκτική, εδρεύει επίσης στη χερσόνησο.

Οι χάρτες που εξηγούν πώς Σουηδία και Φινλανδία μεταβάλλουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Πηγή: Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ