Κοσμος

Η Ουκρανία ανέφερε ότι βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο Sergei Kotov στην Κριμαία (βίντεο)

Άγνωστη η τύχη των 60 μελών του πληρώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ουκρανία ανέφερε ότι βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο Sergei Kotov στην Κριμαία (βίντεο)
© Spencer Platt / Getty Images / Ideal Images (Αρχείου)

Ουκρανία: Βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο Sergei Kotov στο στενό του Κέρτς στην Κριμαία

Η Ουκρανία βύθισε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο κοντά στα στενά του Κερτς στην κατεχόμενη Κριμαία, όπως ανακοίνωσε, σε ένα περαιτέρω πλήγμα στη ναυτική δύναμη της Μόσχας και στον έλεγχό της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών HUR στο Κίεβο δήλωσε ότι επιτέθηκε στο Sergei Kotov το βράδυ της Δευτέρας με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σκάφος, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία, υπέστη ζημιές στην πρύμνη, στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά και στη συνέχεια βυθίστηκε, ανέφερε η υπηρεσία.

Bίντεο δείχνουν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι να πλησιάζουν το σκάφος και να εξαπολύουν συνεχή χτυπήματα. 

Οι ακροδεξιοί σχολιαστές εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την απώλεια ενός ακόμη πολεμικού πλοίου. «Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Γιατί αν αυτό συνεχιστεί, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα έχει μόνο καταμαράν και λαστιχένιες βάρκες για τουρίστες», έγραψε ένας στο Telegram.

Η τύχη των 60 μελών του πληρώματος είναι άγνωστη. Η HUR δήλωσε ότι πραγματοποίησε το χτύπημα σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και το υπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού. «Το κόστος του βυθισμένου πλοίου ανέρχεται σε περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε.

Στην ξηρά, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλη την ανατολική μεθόριο, ωστόσο στην θάλασσα έχουν υποστεί μια σειρά οπισθοδρομήσεων, καθώς η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία βύθισε ένα βαρύ πλοίο εφόδου, το Caesar Kuznikov, κοντά στο θέρετρο Αλούσκα της Κριμαίας. Τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Magura V5 που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του σκάφους χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη βύθιση του Sergei Kotov.

Οι απώλειες ανάγκασαν τη Μόσχα να μεταφέρει μεγάλο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στο ασφαλέστερο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ. 

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ