Κοσμος

«Όχι» της Αυστραλίας στη διάσημη Παλαιστίνια Λεϊλά Χαλέντ

«Η Αυστραλία καταδικάζει σθεναρά όποιον υποδαυλίζει τη βία και το μίσος στην κοινότητά μας. Όποιος έχει τέτοια ιστορία δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Όχι» της Αυστραλίας στη διάσημη Παλαιστίνια Λεϊλά Χαλέντ
© EPA/ATEF SAFADI

Λεϊλά Χαλέντ: Η απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία μετά από πιέσεις του εβραϊκού συμβουλίου

Οι αυστραλιανές αρχές απαγόρευσαν στη Λεϊλά Χαλέντ —για μερικούς αγωνίστρια της παλαιστινιακής υπόθεσης, για άλλους εμβληματική μορφή της αραβικής τρομοκρατίας— να εισέλθει στην Αυστραλία για να μιλήσει σε διάσκεψη των Πρασίνων για το κλίμα. Η Χαλέντ είχε ανακοινωθεί ως ομιλήτρια στο «Ecosocialism 2024: Fight Climate Change Not War», που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Περθ.

Μέλος της εθνικής επιτροπής της τρομοκρατικής ομάδας Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), η Χαλέντ έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που πρωτοστάτησε σε αεροπειρατεία: η αεροπειρατεία της πτήσης 840 TWA το 1969 την έκανε διαβόητη. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε μία από τις τέσσερις ταυτόχρονες αεροπειρατείες του Dawson Field τον επόμενο χρόνο ως μέρος της εκστρατείας της τρομοκρατικής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης στην Ιορδανία. Η απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία έγινε μετά από αίτημα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εβραϊσμού της Αυστραλίας (ECAJ), στο οποίο, η υπουργός Οικονομικής της κυβέρνησης Katy Gallagher ανταποκρίθηκε λέγοντας στη Γερουσία ότι «η Αυστραλία καταδικάζει σθεναρά όποιον υποδαυλίζει τη βία και το μίσος στην κοινότητά μας. Όποιος έχει τέτοια ιστορία δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα μας.» Η απαγόρευση δεν εμποδίζει την Χαλέντ να συμμετέχει στη διάσκεψη διαδικτυακά. Όσο για τους διοργανωτές του Ecosocialism 2024, διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας οι «αντιρρήσεις» στη συμμετοχή της Khaled στη διάσκεψη είναι «ακροδεξιά αντίδραση εναντίον μιας Παλαιστίνιας μαχήτριας της ελευθερίας», προσθέτοντας ότι «η Khaled εξοργίζει τους υποστηρικτές του Ισραήλ επειδή τοποθετεί τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο πλαίσιο του ηθικού και νομικού δικαιώματος των Παλαιστινίων να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή, μεταξύ άλλων με τη βία των όπλων.»

Η 80χρονη σήμερα Λεϊλά Χαλέντ είναι Παλαιστίνια πρόσφυγας, πρώην μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Μετά τις αεροπειρατείες, κατά τις οποίες δεν  έγιναν φόνοι, αφέθηκε ελεύθερη σε ανταλλαγή αιχμαλώτων για ομήρους αμάχων που απήχθησαν από άλλα μέλη του PFLP. Γεννήθηκε στη Χάιφα από Άραβες γονείς. Η οικογένειά της κατέφυγε στον Λίβανο στις 13 Απριλίου 1948, όταν οι Παλαιστίνιοι απελάθηκαν από τη Χάιφα, και σε ηλικία 15 ετών, ακολουθώντας τα βήματα του αδερφού της, εντάχθηκε στο παναραβικό κίνημα, το οποίο είχε ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο George Habash, τότε φοιτητής ιατρικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 ο παλαιστινιακός κλάδος αυτού του κινήματος έγινε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στις 29 Αυγούστου 1969, ο Χαλέντ ήταν μέρος μιας ομάδας των αεροπειρατών της πτήσης 840 της TWA από τη Ρώμη προς το Τελ Αβίβ, εκτρέποντας το Boeing 707 στη Δαμασκό. Η ηγεσία του PFLP πίστευε ότι στο αεροσκάφος βρισκόταν ο Yitzhak Rabin, τότε πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες— πλην όμως, ο Rabin δεν ήταν στην πτήση. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1970, η Χαλέντ και ο Patrick Argüello έκαναν απόπειρα αεροπειρατείας στην πτήση της El Al 219 από το Άμστερνταμ στη Νέα Υόρκη αλλά οι πιλότοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και οδήγησαν το αεροσκάφος στο Χίθροου του Λονδίνο. Η Χαλέντ συνελήφθη και, όπως προαναφέρθηκε, αργότερα αφέθηκε ελεύθερη σε ανταλλαγή ομήρων.

Λεϊλά Χαλέντ
© EPA/MOHAMED MESSARA

Η Χαλέντ πιστεύει ότι δεν υπάρχει αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία εφόσον η ισορροπία δυνάμεων ευνοεί τους Ισραηλινούς  και παρομοιάζει τη μοίρα των Παλαιστινίων με εκείνη των Κούρδων. Τις θέσεις της εκφράζει συχνά σε διεθνή φόρα στα οποία εμφανίζεται ως συνοδοιπόρος κομμουνιστικών κομμάτων και ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός: συχνά, η παρουσία της εμποδίζεται από το γεγονός ότι πολλές χώρες την έχουν χαρακτηρίσει μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, η Χαλέντ παραμένει ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα της παλαιστινιακής υπόθεσης με ποικίλες αναπαραστάσεις στη λαϊκή κουλτούρα —ντοκιμαντέρ, έργα τέχνης, ποπ τραγούδια, τοιχογραφίες— και τιμητικές εκδηλώσεις εκ μέρους της διεθνούς αριστεράς. Για παράδειγμα, το δεύτερο CD του άλμπουμ του Julian Cope του 2012 «Psychedelic Revolution» ονομάζεται «Phase of Leila Khaled» και το συνοδευτικό φυλλάδιο περιέχει φωτογραφία της. Ομοίως, το δανέζικο ροκ συγκρότημα Magtens Korridorer έχει κυκλοφορήσει ένα κομμάτι με τίτλο «Leila Khaled». Από το 2018, μια τοιχογραφία στο International Wall στο Μπέλφαστ βασίζεται στην περίφημη φωτογραφία του Eddie Adams, όπου η Χαλέντ κρατάει ένα AK-47 με φόντο την παλαιστινιακή σημαία. Επίσης, ο δρόμος Sandton Drive στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο, μετονομάστηκε σε Leila Khaled Drive μετά από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Η Λεϊλά Χαλέντ ζει με την οικογένειά της στο Αμμάν της Ιορδανίας και παρότι δεν έχει εκφραστεί ποτέ εναντίον της ισλαμιστικής έμπνευσης της Χαμάς ανήκει στην παλιά γενιά των κοσμικών Παλαιστινίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ