Κοσμος

Σούπερ Τρίτη: O παράγοντας Χέιλι, ο ενισχυμένος Τραμπ και ο «σίγουρος» Μπάιντεν

Η κρισιμότερη ημέρα των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το επιτελείο Τραμπ εκτιμά ότι η Σούπερ Τρίτη θα είναι καθοριστική
Το επιτελείο Τραμπ εκτιμά ότι η Σούπερ Τρίτη θα είναι καθοριστική © Win McNamee/Getty Images

Σούπερ Τρίτη: Η σημαντικότερη μέρα των προκριματικών εκλογών των ΗΠΑ - Τι πρέπει να ξέρουμε, πού να εστιάσουμε και τι συμβαίνει με τους υποψήφιους

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι συνηθισμένο για απερχόμενο πρόεδρο που διεκδικεί δεύτερη θητεία, το επίδικο της «Σούπερ Τρίτης» είναι αν ο Ντόναλντ Τραμπ σφραγίσει το εισιτήριο για την ρεβανς του 2020. 

Σούπερ Τρίτη: Ενισχυμένος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος είναι ενισχυμένος με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο του έδωσε μια σημαντική νίκη τη Δευτέρα, ανατρέποντας μια άλλη δικαστική απόφαση που τον είχε αποκλείσει από τα προκριματικά Κολοράντο λόγω της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι δικαστές ομόφωνα ανέτρεψαν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο της 19ης Δεκεμβρίου να αποβάλει τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εκτιμά ότι στη Σούπερ Τρίτη θα συγκεντρώσει 773 εκλέκτορες και δύο εβδομάδες αργότερα θα είναι μαθηματικά αδύνατο να ηττηθεί. Μόνη αντίπαλός του η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, που ισχυρίζεται ότι το 40% των ψήφων που κέρδισε στο Νιού Χάμσαϊρ και την πολιτεία καταγωγής της αποδεικνύουν ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παραμένει διχασμένο αναφορικά με τον Τραμπ.

Υποστηρίζει εξάλλου ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από τον πρώην πρόεδρο να κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δεσμευθεί στο παρελθόν να παραμείνει στην κούρσα για το χρίσμα τουλάχιστον ως την Σούπερ Τρίτη. Σύμφωνα με ειδικούς, ο κύριος λόγος που δεν έχει αποχωρήσει ακόμη είναι ότι ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος τον Νοέμβριο λόγω των πολλών δικαστικών του περιπετειών και των πιθανών προβλημάτων στην υγεία του.

O παράγοντας Χέιλι, ο ενισχυμένος Τραμπ και ο «σίγουρος» Μπάιντεν
© EPA / DAVID SWANSON

Σούπερ Τρίτη: Τι θα κάνει η Νίκι Χέιλι σε περίπτωση ήττας

Την ίδια ώρα υπάρχουν εικασίες γύρω από το ενδεχόμενο η Νίκι Χέιλι να κατέλθει υποψήφια με τρίτο κόμμα, ενδεχομένο που η ίδια αρνείται κατηγορηματικά. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η Χέιλι κερδίζει τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια υποθετική αναμέτρηση. Δείχνει επίσης ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την ιδέα μιας άλλης αναμέτρησης Τραμπ εναντίον Μπάιντεν, με πολλούς ψηφοφόρους να επισημαίνουν το αρνητικό της ηλικία τους. Η δυσαρέσκεια για την πιθανή ρεβάνς έχει οδηγήσει σε εικασίες για μια εναλλακτική λύση, ιδίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.

Η Χέιλι πήρε επίσης άλλη μια ώθηση την περασμένη Παρασκευή, όταν έλαβε την υποστήριξη της γερουσιαστού Λίζα Μερκόφσκι (Αλάσκα) ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων της πολιτείας την Τρίτη. Η Μερκόφσκι, σφοδρή επικρίτρια του Τραμπ, είναι η πρώτη εν ενεργεία γερουσιαστής που υποστηρίζει την Χέιλι.

Τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν επανειλημμένα την υπόσχεση ενότητας που υπέγραψε η Χέιλι για την υποστήριξη του υποψηφίου του κόμματος. Τον περασμένο Αύγουστο, η Χέιλι υπέγραψε μια υπόσχεση που απαιτείται από την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος. Η υπογραφή της υπόσχεσης ήταν μέρος των κριτηρίων που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στο πρώτο προκριματικό ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

USA ELECTIONS SUPER TUESDAY
© EPA / DAVID SWANSON

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη;

Η Σούπερ Τρίτη είναι η ημέρα στον προκριματικό κύκλο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία ψηφίζουν οι περισσότερες πολιτείες. Στην αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 αντιπροσώπους θα είναι προς διεκδίκηση, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων από τις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες, την Καλιφόρνια και το Τέξας. Τουλάχιστον 1.215 αντιπρόσωποι χρειάζονται για να κερδίσει ένας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το χρίσμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων για τις ψηφοφορίες της Σούπερ Τρίτης είναι:

  • Αλαμπάμα 50
  • Αλάσκα 29
  • Αμερικανική Σαμόα 9
  • Αρκάνσας 40
  • Καλιφόρνια 169
  • Κολοράντο 37
  • Μέιν 20
  • Μασαχουσέτη 40
  • Μινεσότα 39
  • Βόρεια Καρολίνα 74
  • Οκλαχόμα 43
  • Τενεσί 58
  • Τέξας 161
  • Γιούτα 40
  • Βερμόντ 17
  • Βιρτζίνια 48

Είναι επίσης η τελευταία ημέρα για τους Δημοκρατικούς στην Αϊόβα να στείλουν ταχυδρομικώς τα ψηφοδέλτιά τους για την αναμέτρηση για την ανάδειξη των υποψηφίων στην εν λόγω πολιτεία.

USA ELECTIONS SUPER TUESDAY
© EPA / DAVID SWANSON

Πότε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης;

Οι κάλπες ανοίγουν στην πλειοψηφία των πολιτειών στις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου τοπική ώρα (μεταξύ 15:00 - 18:00 το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) και κλείνουν σταδιακά από τις 19:00 - 20:00 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα (03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως 07:00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Mε τόσες πολλές πολιτείες να ψηφίζουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υπάρξουν τα πλήρη αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Στην Καλιφόρνια, τα ψηφοδέλτια με επιστολική ψήφο είναι έγκυρα εφόσον σφραγιστούν ταχυδρομικά την ημέρα των εκλογών ή πριν από αυτήν και παραληφθούν έως τις 12 Μαρτίου. Επιπλέον, ορισμένες πολιτείες διοργανώνουν «ανοικτές προκριματικές εκλογές» που επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, προσθέτοντας ένα πιθανό στοιχείο απρόβλεπτου.

Γιατί είναι σημαντική η Σούπερ Τρίτη;

Η Νίκι Χέιλι δεν φαίνεται να μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Ωστόσο, αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία της ευκαιρία να επιβραδύνει τουλάχιστον την πορεία του πρώην προέδρου προς το χρίσμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι το ακλόνητο φαβορί στην Καλιφόρνια και το Τέξας, καθώς και σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, το Μέιν και η Μινεσότα. Το επιτελείο του προβλέπει ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 773 αντιπροσώπους τη Σούπερ Τρίτη και θα εξασφαλίσει το χρίσμα μια ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο Τραμπ σάρωσε με ευκολία και τις πέντε μέχρι στιγμής αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τη Νότια Καρολίνα. Ηττήθηκε μόνο στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Έχει επανειλημμένα καλέσει τη Χέιλι να εγκαταλείψει, γεγονός που θα οριστικοποιούσε μια ρεβάνς των εκλογών του 2020 με τον Μπάιντεν, την οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολλοί Αμερικανοί δεν επιθυμούν.

Πού να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας κατά τη Σούπερ Τρίτη;

Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης στη Βόρεια Καρολίνα θα παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις της δύναμης του κάθε υποψηφίου, καθώς αποτελεί μία από τις πολιτείες που θα μπορούσαν να κρίνουν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία το 2020 με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα. Η Βόρεια Καρολίνα θα δώσει 74 αντιπροσώπους τη Σούπερ Τρίτη. Η πολιτεία επιτρέπει στους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε προκριματική διαδικασία επιλέξουν, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την επίδοση της Χέιλι, δεδομένης της σχετικής δύναμής της στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους σε σύγκριση με τον Τραμπ.

Πηγή: Reuters, The Hill, CBS News

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ