Κοσμος

Αργεντινή: Εργαζόμενοι στο Telam βρήκαν κλειστό το πρακτορείο ειδήσεων

Λουκέτο από Μιλέι - Αστυνομικοί έδιωχναν όποιον προσπαθούσε να μπει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αργεντινή: Οι εργαζόμενοι στο Telam βρήκαν κλειστές τις πόρτες του πρακτορείου ειδήσεων και αστυνομικοί έδιωχναν όποιον προσπαθούσε να μπει μέσα
Ο αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι έχει υποσχεθεί να σώσει την οικονομία της χώρα του © ΕΡΑ / SHAWN THEW

Αργεντινή: Οι εργαζόμενοι στο Telam βρήκαν κλειστές τις πόρτες του πρακτορείου ειδήσεων και αστυνομικοί έδιωχναν όποιον προσπαθούσε να μπει μέσα     

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam βρήκαν τη Δευτέρα  κλειστές τις πόρτες του, έπειτα από 80 χρόνια λειτουργίας, και τους μεταφέρθηκε το μήνυμα να «κατεβάσουν τα μολύβια» για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφού ο αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα κλείσει το μέσο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czjhkav4v33l)

Αστυνομικοί έξω από τα γραφεία δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα

Ο ιστότοπος του πρακτορείου ήταν επίσης εκτός λειτουργίας και το μήνυμα που λάμβαναν όσοι προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση ήταν ότι η σελίδα είναι υπό ανακατασκευή. Ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους για επτά ημέρες. Έξω από τα γραφεία είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί που δεν άφηναν κανέναν να περάσει μέσα.

Αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στην εκστρατεία του Μιλέι εναντίον μιας σειράς δημόσιων ιδρυμάτων που, όπως λέει, είναι είτε αναποτελεσματικά, είτε δαπανηρά, είτε διεφθαρμένα. Για το Telam υποστήριξε ότι είναι φερέφωνο προπαγάνδας της περονιστικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην οικονομολόγος και καθηγητής που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πέρσι προσπαθεί να ανατρέψει την οικονομική κρίση που κληρονόμησε επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό του 250%, να ξαναμαζέψει τα εξαντλημένα αποθεματικά και να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κυβέρνησή του ισχυρίζεται ότι αυτό περιλαμβάνει τη λήψη σκληρών αποφάσεων για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας και το μέγεθος του κράτους.

Θα υπερασπιστούμε το πρακτορείο, ανέφερε η Ένωση Τύπου του Μπουένος Άιρες

Εργαζόμενοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η απόπειρα κλεισίματος του Telam, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 και απασχολεί περίπου 800 άτομα, είναι μια επίθεση στον Τύπο. «Είναι ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και για αυτό θα υπερασπιστούμε το πρακτορείο», ανέφερε η Ένωση Τύπου του Μπουένος Άιρες σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Για αργότερα σήμερα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο Telam.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Αργεντινής ανέφερε ότι το πρακτορείο είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου και προσβάσιμου περιβάλλοντος στον τομέα της ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν, τότε το Telam θα έπρεπε «να μεταρρυθμιστεί, όχι να εξαφανιστεί».

«Το Telam πρέπει να κλείσει, δεν έχει λόγο ύπαρξης»

Ο Μιλέι, που έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη το Telam, είπε σε ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή, ότι θα το κλείσει. Το Σαββατοκύριακο αναπαρήγαγε ανάρτηση ενός βουλευτή στην πλατφόρμα Χ: «Το Telam πρέπει να κλείσει, δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το Telam έκλεισε διά παντός ή θα επαναλειτουργήσει έπειτα από μια προσωρινή διακοπή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ