Κοσμος

Μετ' εμποδίων η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι - Η οικογένεια καταγγέλλει ότι δεν έβρισκε νεκροφόρα

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η τελετή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε πορτρέτο και μπροστά ένα κερί
Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι: Μετ' εμποδίων σήμερα η τελετή © EPA / HANNIBAL HANSCHKE

Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι: Μετ' εμποδίων σήμερα η τελετή - Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η τελετή

Μετ' εμποδίων προετοιμάζεται η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι. Σήμερα (1.3) η οικογένειά του, φίλοι και συνεργάτες αναμένεται να πουν το τελευταίο αντίο στον Ρώσο πολιτικό στη Μόσχα, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διαβατήρια όσων προσέλθουν στην εκκλησία θα καταγραφούν από τις ρωσικές αρχές, ενώ η οικογένειά του υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να βρει ούτε νεκροφόρα για τη μεταφορά του φέρετρου

Συνεργάτες του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κηδεία θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube. Οι υποστηρικτές του λένε ότι πολλές εκκλησίες στη Μόσχα αρνήθηκαν να κάνουν τη λειτουργία, πριν η ομάδα του Ναβάλνι πάρει άδεια από μία στην περιοχή Maryino της πρωτεύουσας όπου κάποτε ζούσε πριν από τη δηλητηρίασή του το 2020, τη θεραπεία στη Γερμανία και τη σύλληψή του κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι: Μετ' εμποδίων σήμερα η τελετή

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα τελεστεί στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού. Η αστυνομία, την Πέμπτη, εθεάθη να βάζει φράγματα ελέγχου του πλήθους στην εκκλησία. Η ταφή επρόκειτο να ακολουθήσει στο κοντινό νεκροταφείο Borisovskoye, όπου εθεάθη και η αστυνομία την Πέμπτη.

Κάγκελα έξω από τον ναό όπου θα τελεστεί η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι
Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι: Σήμερα η τελετή © EPA / MAXIM SHIPENKOV

Η μητέρα του, Lyudmila Navalnaya, πέρασε οκτώ ημέρες προσπαθώντας να πείσει τις αρχές να της δώσουν το πτώμα μετά τον θάνατό του στις 16 Φεβρουαρίου στην Ποινική Αποικία Νο. 3 στην πόλη Kharp, στην περιοχή Yamalo-Nenets περίπου 1.900 χιλιόμετρα (1.200 μίλια) βορειοανατολικά της Μόσχας. Αρχικά οι αρχές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραδώσουν τη σορό επειδή έπρεπε να κάνουν εξετάσεις. Η Navalnaya, 69 ετών, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να της παραδοθεί η σορός του γιου της, προκειμένου να μπορέσει να τον θάψει με αξιοπρέπεια.

Φόβοι ότι οι ρωσικές αρχές θα προχωρήσουν σε συλλήψεις στην κηδεία του Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει την αιτία θανάτου του Ναβάλνι. Πολλοί δυτικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατό του. Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατηγόρησε τον Πούτιν και τον δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν μια δημόσια κηδεία. «Δεν θέλουμε καμία ειδική μεταχείριση – απλώς για να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Αλεξέι με κανονικό τρόπο», έγραψε η Γιούλια Ναβάλναγια στο X. Σε μια ομιλία της στο Στρασβούργο, εξέφρασε επίσης φόβους ότι η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στην κηδεία ή να «συλλάβει όσους ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον σύζυγό μου».

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντής του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, είπε ότι η κηδεία του είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη –την ημέρα της ετήσιας ομιλίας του Πούτιν στο έθνος–, αλλά κανείς δεν συμφώνησε να γίνει τότε. Σε συνέντευξή του στον ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, ο Ζντάνοφ είπε ότι οι αρχές πίεσαν τους συγγενείς του Ναβάλνι να «κάνουν μια ήσυχη οικογενειακή κηδεία».

Με πληροφορίες από Associated Press και BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ