Κοσμος

Ετοιμοθάνατος αποκάλυψε ότι ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες της Ιαπωνίας

Κρυβόταν πίσω από φονικούς βομβαρδισμούς τη δεκαετία του '70

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Tεστ DNA αποκάλυψε ότι ετοιμοθάνατος που ισχυριζόταν ότι καταζητούνταν έλεγε την αλήθεια - Ήταν μέλος βομβιστικής οργάνωσης.
Τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι ετοιμοθάνατος Ιάπωνας ήταν ο καταζητούμενος Σατόσι Κιρισίμα © EPA/Kimimasa Mayama

Ιαπωνία: Tεστ DNA αποκάλυψε ότι ετοιμοθάνατος που ισχυριζόταν ότι καταζητούνταν έλεγε την αλήθεια - Ήταν μέλος βομβιστικής οργάνωσης.

Τεστ DNA αποκάλυψε ότι ένας ετοιμοθάνατος άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες της Ιαπωνίας έλεγε την αλήθεια. Ο Σατόσι Κιρισίμα έκανε την ομολογία του τον Ιανουάριο, λέγοντας στην αστυνομία: «Θέλω να συναντήσω τον θάνατό μου με το πραγματικό μου όνομα».

Ιαπωνία: Tεστ DNA αποκάλυψε ότι ετοιμοθάνατος που ισχυριζόταν ότι καταζητούνταν έλεγε την αλήθεια - Ήταν μέλος βομβιστικής οργάνωσης.
Ο 70χρονος ήταν μέλος ένοπλης οργάνωσης που ευθύνεται για φονικούς βομβαρδισμούς τη δεκαετία του 1970 στην Ιαπωνία © National Police Agency

Τεστ DNA υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του

Οι αξιωματούχοι έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι ο 70χρονος ήταν πράγματι ο Κιρισίμα, μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης, η οποία βρισκόταν πίσω από αρκετούς φονικούς βομβαρδισμούς τη δεκαετία του 1970.

Το πώς ακριβώς παρέμεινε ελεύθερος για τόσο καιρό - παρά το γεγονός ότι πρόσωπό του εμφανιζόταν σε αφίσες σε όλη την Ιαπωνία - δεν είναι σαφές.

Ο Κιρισίμα είναι ύποπτος ότι βοήθησε να τοποθετηθεί και να πυροδοτηθεί μια αυτοσχέδια βόμβα που κατέστρεψε μέρος ενός κτιρίου στην περιοχή Γκίνζα του Τόκιο στις 18 Απριλίου 1975, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξαν θύματα.

Kirishima Satoshi: On the Lam for 50 Years (East Asia Anti-Japan Armed Front)

Εκείνη την εποχή, ανήκε στο Αντι-Ιαπωνικό Ένοπλο Μέτωπο της Ανατολικής Ασίας, μια ριζοσπαστική, αριστερή οργάνωση που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αρκετούς βομβαρδισμούς εναντίον εταιρειών στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο τη δεκαετία του '70, συμπεριλαμβανομένου ενός κτιρίου της Μιτσουμπίσι, που άφησε οκτώ νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες.

Το μόνο μέλος της οργάνωσης που δεν συνελήφθη ποτέ

Ο Κιρισίμα φέρεται να συμμετείχε σε τέσσερις άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε η ομάδα. Δύο άλλα μέλη καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις.

Θεωρείται ότι είναι το μόνο μέλος της ομάδας που δεν συνελήφθη ποτέ από την αστυνομία, παρότι δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ οι προσπάθειες: μια φωτογραφία του ως διοπτροφόρου μακρυμάλλη φοιτητή πανεπιστημίου εμφανίζεται σε αφίσες έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, παρά την ευρεία δημοσιότητα της εικόνας του, οι γείτονες εξεπλάγησαν όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του τον περασμένο μήνα, με έναν να τον περιγράφει στην εφημερίδα Mainichi ως έναν «ήρεμο και σοβαρό» άνδρα - αν και με την τάση να παίζει κιθάρα στο δωμάτιό του μετά από λίγα ποτά.

Ο Κιρισίμα, ο οποίος κρυβόταν με το όνομα Χιρόσι Ουτσίντα, φέρεται να ζούσε στην πόλη Φουτζισάγουα, στο δυτικό άκρο του Τόκιο, για σχεδόν 40 χρόνια.

Φαίνεται ότι δεν είχε ούτε δίπλωμα οδήγησης ούτε ασφάλεια υγείας όταν εμφανίστηκε στο νοσοκομείο αναζητώντας θεραπεία για καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Μόνο σε εκείνο το σημείο αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα, με το προσωπικό να ειδοποιεί τις αρχές.

Η αστυνομία λέει ότι λίγο πριν από το θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου, ήταν σε θέση να αφηγηθεί λεπτομέρειες τόσο για την οικογένειά του όσο και για το Αντι-Ιαπωνικό Ένοπλο Μέτωπο της Ανατολικής Ασίας.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τόκιο επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το τεστ DNA υποστηρίζει περαιτέρω τους ισχυρισμούς του, με τους φακέλους της υπόθεσης Κιρισίμα να αποστέλλονται στην Εισαγγελία της Περιφέρειας του Τόκιο.

Ωστόσο, η αστυνομία θα συνεχίσει επίσης να ερευνά εάν κάποιος βοήθησε ή όχι τον Κιρισίμα να παραμείνει απαρατήρητος για όλο αυτό το διάστημα.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ