Κοσμος

«Ρημάζει» ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου

Τέθηκε σε λειτουργία το 1826 και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1970.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bρετανία: Ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου χρειάζεται «ανακαίνιση»
© WikimediaCommons

Bρετανία: Ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου χρειάζεται «ανακαίνιση»

Ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου χρειάζεται 500.000 λίρες για να αποκατασταθεί πριν από την 200ή επέτειο από την λειτουργία του. 

Ο σταθμός Heighington, στο Durham, είναι ο σταθμός όπου η ατμομηχανή Νο 1, σχεδιασμένη από τον George Stephenson, τοποθετήθηκε στις γραμμές πριν από το πρώτο της ταξίδι το 1825. Ο διατηρητέος σταθμός Grade II* τέθηκε σε λειτουργία το 1826 και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1970. Αποκαταστάθηκε και άνοιξε ως παμπ το 1984, αλλά είναι κλειστός από το 2017.

Οι «Φίλοι του Σιδηροδρόμου Stockton & Darlington» εκτιμούν ότι απαιτούνται 500.000 λίρες για την αγορά και την αποκατάσταση του κτιρίου, εκ των οποίων οι 400.000 λίρες εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν μέσω επιχορήγησης.

Ο Niall Hammond, πρόεδρος του συλλόγου, δήλωσε: «Είναι το σημείο όπου η ατμομηχανή No 1 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις ράγες, είναι το σημείο όπου τρία αγόρια έγιναν οι πρώτοι επιβάτες της, και είναι ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός στον κόσμο - το πλακόστρωτο έξω από αυτόν μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη σιδηροδρομική πλατφόρμα στον κόσμο. Όλα αυτά τα πράγματα τον καθιστούν απίστευτα ιστορικά σημαντικό, γι' αυτό και είναι διατηρητέο κτίριο Βαθμού ΙΙ* και έτσι συγκαταλέγεται στο οκτώ τοις εκατό των πιο σημαντικών κτιρίων της χώρας».

Η πρώτη φάση της εκστρατείας είναι η απόκτηση του κτιρίου και η σταθεροποίησή του. Η δεύτερη και πιο μακροπρόθεσμη φάση είναι η επαναφορά του σε οικονομική και κοινοτική χρήση, ίσως ως παμπ ή εστιατόριο του 1825 με καταλύματα.

«Είναι σε σοκαριστική κατάσταση», δήλωσε ο Paul Howell, βουλευτής του Sedgefield. «Όταν δούλευα εκεί κοντά στην Perstorp-Warerite στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αυτό ήταν το μέρος που πηγαίναμε για ένα ποτό στο τέλος της ημέρας, και γι' αυτό είναι λυπηρό να το βλέπουμε έτσι όπως είναι. Πρόκειται για πραγματική ιστορία και θα έπρεπε πραγματικά να είναι σε κατάσταση που να μπορεί να λάβει μέρος στους εορτασμούς της διακοσιοστονταετηρίδας, οπότε οι φίλοι έχουν την πλήρη στήριξη και υποστήριξή μου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ