Κοσμος

H Γαλλία κατηγορεί τη ρωσική FSB για τα αντισημιτικά Άστρα του Δαυίδ σε κτίρια του Παρισιού

Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη για την υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Η ρωσική FSB πίσω από τα άστρα του Δαυίδ
Γαλλία: Η ρωσική FSB πίσω από τα άστρα του Δαυίδ © X/EURONEWS

Γαλλία: Η ρωσική FSB πίσω από τα Άστρα του Δαυίδ - Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη για την αντισημιτική ενέργεια

Αστρα του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτίρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, μια αντισημιτική ενέργεια εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Δεκάδες γράφιτι με μπλε Άστρα του Δαβίδ εντοπίσθηκαν στις προσόψεις κτιρίων στο Παρίσι και στα προάστια. Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, ταυτοποιήθηκε. Τον Νοέμβριο, η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη «ρωσική ψηφιακή ανάμειξη» στην υπόθεση αυτή.

Γαλλία: Η FSB πίσω από την αντισημιτική ενέργεια με τα Άστρα του Δαυίδ

Την τελευταία ήμερα του Οκτωβρίου άγνωστοι ζωγράφισαν το Άστρο του Δαυίδ σε πολλά κτίρια του 14ου διαμερίσματος στη πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι.

Περίπου 60 σύμβολα σχεδιάστηκαν τα ξημερώματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εισαγγελία δίεταξε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, για φθορές σε περιουσιακά στοιχεία τρίτων με αφορμή την καταγωγή, τη φυλή, την εθνότητα ή τη θρησκεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Μέσω Χ, η δήμαρχος του 14ου διαμερίσματος, Καρίν Πετί, κατήγγειλε τον σχεδιασμό συμβόλων σε κτίρια του Παρισιού ως «αντισημιτικές και ρατσιστικές πράξεις» που θέλουν να σπείρουν τον πανικό: «Ο αντισημιτισμός έχει κατακλύσει τους δρόμους μας. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να καταδικαστούν». 

«Αυτή η πράξη θυμίζει τις διαδικασίες της δεκαετίας του 1930 και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ