Κοσμος

Αύξηση της εγκληματικότητας στο Χονγκ Κονγκ

Την αύξηση των εγκλημάτων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η φιλοκινεζική παράταξη

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αύξηση της εγκληματικότητας στο Χονγκ Κονγκ
© Ryan Mac / Unsplash

Χονγκ Κονγκ: Η αύξηση της εγληματικότητας και η εκμετάλλευση της κατάστασης από τη φιλοκινεζική παράταξη

Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πάνω από 90.000 αδικήματα το 2023: αύξηση 28,9% συγκριτικά με το 2022. Περισσότερο αυξήθηκαν οι απάτες και τα βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ληστειών και των βιασμών. Τα λεγόμενα white collar εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 42,6% από πέρυσι: όπως είπε ο επίτροπος της αστυνομίας Raymond Siu, «σχεδόν το 70% των υποθέσεων απάτης συνδέονταν με διαδικτυακές απάτες και οι απώλειες που προέκυψαν πλησιάζουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια (Χονγκ Κονγκ). Τα διαδικτυακά εγκλήματα έχουν επιδεινωθεί παντού στον κόσμο». Συνολικά 9.239 άτομα συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ για ύποπτη συμμετοχή σε παράνομες επιχειρήσεις και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος το 2023. Μεταξύ αυτών, περίπου 6.500 άτομα ήταν κάτοχοι μη δηλωμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Όσο για τα βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ληστειών και των εκβιασμών, αυξήθηκαν κατά 14,6%, ενώ οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά 26,4% και οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά 21,9%. Τα στοιχεία ίσως δεν σημαίνουν πραγματική αύξηση αυτών των εγκλημάτων· ίσως απλώς αντανακλούν νέες νοοτροπίες: όλο και περισσότερες γυναίκες τείνουν να τα καταγγέλλουν. Ο Raymond Siu τόνισε ότι «η παραδοσιακή εγκληματικότητα επέστρεψε στην πόλη μετά από το χαμηλό επίπεδο του πρώτου εξαμήνου του 2022 εν μέσω της επιδημίας Covid-19, όταν ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας». Ερωτηθείς για τον αριθμό των διώξεων που προέκυψαν από τις ταραχές του 2019, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι «έχουν συλληφθεί 10.279 άτομα, ηλικίας 11 έως 87 ετών. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, 2.955 είχαν ολοκληρώσει τις νομικές διαδικασίες ή υποβάλλονταν ακόμα σε αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι από το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ πέρασε στη δικαιοδοσία του Πεκίνου, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν επίθεση κατά των δημοκρατικών αξιών και η τοπική αστυνομία κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Πεκίνο, εισήγοντας νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια απευθείας στο μίνι σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020, μετά από έναν χρόνο διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, κατηγόρησε τους διαδηλωτές για υπονόμευση του κράτους, συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία. Η στάση αυτή παραχώρησε στην αστυνομία σαρωτικές νέες εξουσίες και οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις εν μέσω νέων νομικών προηγούμενων, ενώ δεκάδες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών εξαφανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν και το Χονγκ Κονγκ αποτελεί Ειδική Διοικητική Περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κυβερνάται σύμφωνα με τον τοπικό «βασικό νόμο», η Κίνα έχει αθετήσει την υπόσχεσή της για υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047. Από το 1997 διαμορφώθηκε το πολιτικό τοπίο που κυριαρχεί έως σήμερα στο Χονγκ Κονγκ: τα κόμματα οργανώθηκαν πίσω από δύο στρατόπεδα/παρατάξεις – τη φιλοδημοκρατική, η οποία υποστηρίζει τον εκδημοκρατισμό του Χονγκ Κονγκ, και τη φιλοκινεζική, η οποία υποστηρίζει τις πολιτικές που προωθεί το Πεκίνο και η κυβέρνηση του ΚΚΚ. Την πρόσφατη αύξηση της εγκληματικότητας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τώρα η φιλοκινεζική παράταξη η οποία απαιτεί σκληρότερες ποινές για όλα τα αδικήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ