Κοσμος

Χαμάς: Το Καταστατικό της ισλαμιστικής οργάνωσης

Αποσπάσματα από το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ATHENS REVIEW OF BOOKS

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To καταστατικό της Χαμάς
To καταστατικό της Χαμάς ©EPA/MOHAMMED SABER

Χαμάς: Αποσπάσματα από το Καταστατικό της Χαμάς που μετάφρασε ο εκδότης της ATHENS REVIEW OF BOOKS Mανώλης Βασιλάκης και δημοσιεύεται στο τεύχος που κυκλοφορεί

Το Καταστατικό της Χαμάς μετάφρασε ο εκδότης της ATHENS REVIEW OF BOOKS Mανώλης Βασιλάκης και δημοσιεύεται στο τεύχος που κυκλοφορεί. Αποσπάσματα από το κείμενο αυτό μεταφέρει η ATHENS VOICE.

Αποσπάσματα από το Καταστατικό της Χαμάς

Συγκεκριμένα στην ιδρυτική της διακήρυξη η Χαμάς αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Ο αγώνας μας ενάντια στους Εβραίους είναι μεγάλος και επικίνδυνος, και απαιτεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι ένα βήμα που πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ένα τάγμα που πρέπει να υποστηριχθεί από όλο και περισσότερα τάγματα στον διαιρεμένο αραβικό και ισλαμικό κόσμο, έως ότου κατατροπωθεί ο εχθρός και έρθει η νίκη του Αλλάχ.»

Στο άρθρο 5 αναφέρει για τη διάσταση του Ισλαμιστικού Κινήματος Αντίστασης στον χώρο και τον χρόνο: Η ιστορική διάσταση του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης ξεκινά από την υιοθέτηση του Ισλάμ ως τρόπο ζωής του. [...] Η γεωγραφική διάστασή του εκτείνεται όπου υπάρχουν Μουσουλμάνοι –όσοι ασπάζονται το Ισλάμ ως τρόπο ζωής– σε ολόκληρη τη γη.

Στο άρθρο 8 σημειώνεται ότι το σύνθημα του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης είναι: 
Ο Αλλάχ είναι ο στόχος του.
Ο Προφήτης είναι ο καθοδηγητής του.
Το Κοράνι είναι το Σύνταγμά του.
Η Τζιχάντ είναι μέθοδός του, και
Ο θάνατος για χάρη του Αλλάχ είναι η πιο υψηλή επιθυμία του.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση για το Παλαιστινιακό Ζήτημα παρά μόνο η Τζιχάντ»

Στο άρθρο 13 σχετικά με τις ειρηνικές λύσεις, πρωτοβουλίες και διεθνείς διασκέψεις, επισημαίνεται: «Δεν υπάρχει άλλη λύση για το Παλαιστινιακό Ζήτημα παρά μόνο η Τζιχάντ. Οι πρωτοβουλίες, οι προτάσεις και οι διεθνείς διασκέψεις είναι όλα χάσιμο χρόνου και μάταιες προσπάθειες. Ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι τόσο αφελής ώστε να δέχεται να παίζουν με το μέλλον, τα δικαιώματα και τη μοίρα του. Όπως λέει το αξιοσέβαστο Χαντίθ: Ο λαός της Μεγάλης Συρίας είναι το μαστίγιο του Αλλάχ στη γη Του. Μέσω αυτών στέλνει την εκδίκησή Του σε όποιον θέλει από τους δούλους Του. Είναι αδιανόητο να ευημερούν οι διπρόσωποι σε βάρος των πιστών. Θα πεθάνουν σίγουρα από θλίψη και απόγνωση.»

Σε άλλο σημείο του Καταστατικού της Χαμάς αναφέρεται ότι «η Τζιχάντ για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ατομικό καθήκον» και σημειώνεται: «Ορκίζομαι σε Εκείνον που κατέχει την ψυχή του Μωάμεθ ότι θα ήθελα να σκοτωθώ για χάρη του Αλλάχ, μετά να αναστηθώ και να σκοτωθώ, και μετά να αναστηθώ ξανά και να σκοτωθώ».

Σε ό,τι αφορά τις «δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εχθρό», στο άρθρο 22 επισημαίνεται: «Από καιρό οι εχθροί [Εβραίοι] σχεδίαζαν, επιδέξια και με ακρίβεια, την επίτευξη του στόχου τους, λαμβάνοντας υπόψη τους τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη ροή των γεγονότων. Πάσχισαν να συγκεντρώσουν μεγάλο και σημαντικό υλικό πλούτο τον οποίο αφιέρωσαν στην πραγματοποίηση του ονείρου τους. Με τα λεφτά τους πήραν τον έλεγχο των διεθνών ΜΜΕ, των ειδησεογραφικών πρακτορείων, του Τύπου, των εκδοτικών οίκων, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων. Με τα λεφτά τους υποκίνησαν επαναστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους και να δρέψουν στη συνέχεια τους καρπούς τους. Ήταν πίσω από τη Γαλλική Επανάσταση, την Κομμουνιστική Επανάσταση και τις περισσότερες από τις επαναστάσεις που ακούμε, και ακούμε ξανά, σε διάφορα μέρη. Με τα χρήματά τους ίδρυσαν μυστικές εταιρείες, όπως Τέκτονες, Ροταριανούς Ομίλους, Λάιονς και άλλες οργανώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, με σκοπό να καταστρέψουν τις κοινωνίες και να πετύχουν τους σιωνιστικούς στόχους. Με τα λεφτά τους κατάφεραν να ελέγξουν τις ιμπεριαλιστικές χώρες και τις έσπρωξαν να αποικίσουν μια σειρά από χώρες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πόρους τους και να απλώσουν εκεί τη διαφθορά.

»Μπορείτε να μιλάτε όσο θέλετε για τοπικούς και παγκόσμιους πολέμους. Ήταν πίσω από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου κατέστρεψαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο και αποκόμισαν οικονομικά κέρδη, κέρδισαν τον έλεγχο των πόρων και πέτυχαν να γίνει η Διακήρυξη Μπαλφούρ. Σχημάτισαν έπειτα την Κοινωνία των Εθνών μέσω της οποίας μπορούσαν να κυβερνήσουν τον κόσμο. Ήταν πίσω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αποκόμισαν τεράστια οικονομικά κέρδη από το εμπόριο εξοπλισμών και άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους τους. Ήταν αυτοί που υποκίνησαν την αντικατάσταση της Κοινωνίας των Εθνών με τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν τον κόσμο μέσω αυτών. Δεν γίνεται κανένας πόλεμος πουθενά, χωρίς τον δάκτυλό τους.»

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, η Χαμάς αναφέρει: «Επιβεβαιώνει στα μέλη του ή προς όσους τρέφουν συμπάθεια προς αυτό, ότι το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης είναι ένα κίνημα τζιχαντιστικό, ηθικό και φωτισμένο στην άποψή του για τη ζωή και στη συνεργασία του με άλλους (κινήματα). [...] Προετοιμαστείτε εναντίον τους συγκεντρώνοντας όλες σας τις δυνάμεις». Ειδικότερα, για την PLO σημειώνει: «Την ημέρα που η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα υιοθετήσει το Ισλάμ ως τρόπο ζωής, θα γίνουμε στρατιώτες της και καύσιμο για τη φωτιά της που θα κάψει τους εχθρούς.»

Το καταστατικό της Χαμάς
Το καταστατικό της Χαμάς ©AWAD AWAD/ EPA

Σε άλλο σημείο, το Καταστατικό της Χαμάς αναφέρεται στους Παλαιστίνιους και την προσπάθεια απομόνωσής τους, αλλά και στο γνωστό συνωμοσιολογικό κείμενο «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» για να αιτιολογήσει τη δράση της:

«Σήμερα είναι η Παλαιστίνη, αύριο θα είναι η μία ή η άλλη χώρα. Το Σιωνιστικό Σχέδιο δεν έχει όρια. Μετά την Παλαιστίνη, οι Σιωνιστές φιλοδοξούν να επεκταθούν από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη. Όταν θα έχουν κατακτήσουν πλήρως μια περιοχή, θα φιλοδοξούν για περαιτέρω επέκταση και πάει λέγοντας. Το σχέδιό τους υπάρχει μέσα στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, και η σημερινή συμπεριφορά τους είναι η καλύτερη απόδειξη όσων λέμε».

Σε άλλη «ιστορική αναφορά» στο άρθρο 34, η Χαμάς σημειώνει: «Η Παλαιστίνη είναι ο ομφαλός του πλανήτη και το σταυροδρόμι των ηπείρων. Από την αυγή της Ιστορίας έγινε στόχος επεκτατικών βλέψεων. Ο Προφήτης, ο Αλλάχ να τον ευλογεί και να του δίνει σωτηρία, το είχε επισημάνει στο αξιοσέβαστο Χαντίθ όπου απευθύνεται στον συνοδοιπόρο του, Μουάδ μπεν-Τζαμπάλ, λέγοντας: Ω, Μουάδ, όταν φύγω ο Αλλάχ θα ανοίξει μπροστά σου τη Μεγάλη Συρία. Από το Αλ-Αρίς ως τον Ευφράτη, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά θα παραμείνουν ακλόνητοι εκεί μέχρι την Ημέρα της Κρίσης. Όποιος από εσάς διαλέξει ένα παραλιακό μέρος στη Μεγάλη Συρία, ή την Ιερουσαλήμ, θα βρίσκεται σε μια διαρκή Τζιχάντ μέχρι την Ημέρα της Κρίσης.»

Το Καταστατικό της Χαμάς καταλήγει με το άρθρο 36, στο οποίο περιγράφεται ότι: «Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης αποτελείται από στρατιώτες».

«Καθώς ανοίγει τον δρόμο του, το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης (…) θα λειτουργεί μόνο ως στήριγμα για όλες τις ομάδες και τις οργανώσεις που δρουν ενάντια στον σιωνιστικό εχθρό και τους υπηρέτες του. Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης υιοθετεί το Ισλάμ ως τρόπο ζωής του. Το Ισλάμ είναι το δόγμα και η θρησκεία του. Για όποιον υιοθετεί το Ισλάμ ως τρόπο ζωής, είτε είναι οργάνωση, ομάδα, χώρα ή όποιο άλλο σώμα, όσοι ανήκουν στο Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης θεωρούν ότι είναι στρατιώτες του και τίποτα περισσότερο.

»Ζητάμε από τον Αλλάχ να μας δείξει τη σωστή πορεία, να μας κάνει παράδειγμα για τους άλλους και να κρίνει εμάς και τον λαό μας με αλήθεια. Είμαστε στα χέρια του Αλλάχ. Κύριέ μας, κρίνε εμάς και τον λαό μας, Εσύ που είσαι ο άριστος κριτής. [...]
Η τελευταία προσευχή μας είναι: "Δόξα στον Αλλάχ, τον Κύριο του Σύμπαντος"».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ