Κοσμος

Αποσυναρμολογούν μιναρέ στην Αγία Σοφία λόγω ρωγμών

Θα ακολουθήσουν και άλλες εργασίες στις οθωμανικές προσθήκες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγία Σοφία: Αποσυναρμολόγηση μιναρέ λόγω ρογμών
Αποσυναρμολογούν μιναρέ στην Αγία Σοφία λόγω εκτεταμένων ρωγμών © Unsplash

Αγία Σοφία: Αποσυναρμολόγηση μιναρέ λόγω ρωγμών - Θα ακολουθήσουν εργασίες και στους άλλους τρεις μιναρέδες που αποτελούν οθωμανικές προσθήκες

Σε αποσυναρμολόγηση ενός εκ των τεσσάρων μιναρέδων που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, προχωρούν οι τουρκικές αρχές,καθώς διαπιστώθηκαν ρωγμές.

Αγία Σοφία: Θα ακολουθήσουν έργα και στους υπόλοιπους τρεις μιναρέδες

Όπως αναφέρει η ERT, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, δήλωσε: «Δεδομένου ότι μιναρές του Βαγιαζίτ Β’ έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να γίνει κατανοητό αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού.

Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους έτερους μιναρέδες. Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης».

Για τις σκαλωσιές ο Ντικέρ δήλωσε: «Οι κατασκευές αυτές είναι προσωρινές και έχουν σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή, καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ