- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μακρόν και Σίσι ενάντια σε μια επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Αντίθετος ο Νετανιάχου σε μονομερή επιβολή παλαιστινιακού κράτους
Μακρόν και Σίσι ενάντια σε μια επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα - Αντίθετος ο Νετανιάχου σε μονομερή επιβολή παλαιστινιακού κράτους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασαν «τη σθεναρή αντίθεσή τους» στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπως «και σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών» προς την Αίγυπτο, που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το Ελιζέ.
Ανθρωπιστική καταστροφή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν χθες Σάββατο μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, «εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα οδηγούσε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή ενός νέου εύρους, όπως και σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών προς την αιγυπτιακή επικράτεια, που θα συνιστούσε μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα ενείχε επιπλέον κίνδυνο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου συνωστίζονται 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Οι Μακρόν και Σίσι εξέφρασαν «την πολύ μεγάλη ανησυχία τους μπροστά στην επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και τα εμπόδια στη διανομή βοήθειας».
«Επείγουσα ανάγκη η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων»
Υπογράμμισαν «την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί δραστικά η είσοδος βοήθειας υπέρ του πληθυσμού της Γάζας».
«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το σημείο διέλευσης της Ράφα, να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ, μια χερσαία οδός απευθείας από την Ιορδανία, όπως και όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης», ζητούν οι δύο ηγέτες.
Επιπλέον, επέμειναν «στην επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «διαδραματίσει το ρόλο του προς αυτήν την κατεύθυνση».
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Αιγύπτου σημείωσαν, επιπλέον, «την ανάγκη να εργαστούν για μια έξοδο από την κρίση και την αποφασιστική και μη αναστρέψιμη επαναπροώθηση της πολιτικής διαδικασίας, προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής εφαρμογής της λύσης των δύο Κρατών».
Ισραήλ: Αντίθετο σε μονομερή επιβολή παλαιστινιακού κράτους
Tο Ισραήλ επισημοποίησε την Κυριακή την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και είπε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέβαλε τη «δηλωτική απόφαση» προς ψήφιση στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε το μέτρο, σύμφωνα με μία ανακοίνωση.
Κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης ο Νετανιάχου είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά «τις πρόσφατες συζητήσεις στη διεθνή κοινότητα σχετικά με μια απόπειρα να επιβληθεί μονομερώς στο Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος».
Η επίσημη ισραηλινή δήλωση, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι: «Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως διεθνείς επιταγές σχετικά με μια μόνιμη συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Μια συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα πρέπει να συναφθεί μονάχα μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών, χωρίς προϋποθέσεις».
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Τέτοιους είδους αναγνώριση μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου θα παράσχει μια τεράστια, άνευ προηγουμένου επιβράβευση στην τρομοκρατία και θα αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία», τονίζεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόοδος στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» λέει πηγή του Πακιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων
«Όταν ξύπνησα διαπίστωσα ότι τα δόντια μου έχουν αφαιρεθεί»
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Δηλώνει ότι καμία εκεχειρία δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.