Κοσμος

Πέθανε ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ ο άνθρωπος που κατάργησε την θανατική ποινή στην Γαλλία

Αφιερώθηκε «μέχρι την τελευταία του πνοή» στην κατάργηση της «εσχάτης των ποινών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Πέθανε ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, υπουργός κυβερνήσεων Μιτέραν
© EPA/LUCAS DOLEGA

Γαλλία: Πέθανε ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, υπουργός κυβερνήσεων του Φρανσουά Μιτέραν 

Ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων του Φρανσουά Μιτεράν που κατήργησε την θανατική ποινή στην Γαλλία το 1981, πέθανε την νύχτα σε ηλικία 95 ετών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μέσω του X (πρώην Twitter) «μία προσωπικότητα του αιώνα, μία ρεπουμπλικανική συνείδηση, το πνεύμα της Γαλλίας».

«Αφιέρωσε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του στον αγώνα για κάθε τι δίκαιο, στον αγώνα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η κατάργηση της θανατικής ποινής θα είναι για πάντα η παρακαταθήκη του για την Γαλλία», έγραψε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μπαντεντέρ: Υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής

Ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μιτεράν (1981-1986), εισήγαγε τον νόμο της 9ης Οκτωβρίου 1981 που κατήργησε την θανατική ποινή, σε μία Γαλλία όπου η πλειονότητα της κοινής γνώμης τασσόταν υπέρ της εσχάτης των ποινών. Στην συνέχεια, αφιερώθηκε «μέχρι την τελευταία του πνοή» στην κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως.

Γεννήθηκε το 1928 σε οικογένεια εβραίων μεταναστών από την Βεσσαραβία (σημερινή Μολδαβία). Επειτα από σπουδές Φιλολογίας και Δικαίου γίνεται δικηγόρος, ακολουθώντας παράλληλα και πανεπιστημιακή καριέρα.

Διαζευγμένος με την γαλλίδα ηθοποιό Αν Βερνόν, ήταν παντρεμένος από το 1966 με την φιλόσοφο Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ.

Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, έγινε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (1986-95). Ως γερουσιαστής από το 1995 έως το 1911 είχε την ικανοποίηση να δει την κατάργηση της θανατικής ποινή να εγγράφεται στο Σύνταγμα το 2007.

Δραστήριος, ασχολήθηκε με σχέδιο μεταρρύθμισης του ΟΗΕ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και εργάσθηκε για την μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα στην Γαλλία επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

Δικηγόρος διασημοτήτων

Κατά τα πρώτα χρόνια της δικηγορικής του καριέρας γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζυλ Ντασσέν. Εκείνη την εποχή εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.α. Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανηψιός του Σαρλ Ντε Γκολ επιδιώκοντας την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ