Κοσμος

Ελπίζοντας σε restart, o Ζελένσκι απέπεμψε τον «σιδερένιο» αρχιστράτηγο

Eδώ και μέρες υπήρχαν φήμες αποπομπής του Βαλέρι Ζαλούζνι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον αρχιστράτηγο Ζαλούζνι
© EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Oυκρανία: Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον αρχιστράτηγο Βαλέρι Ζαλούζνι

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι αποπέμφθηκε τελικά από τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ύστερα από έντονη φημολογία.  

Ουκρανία: Προστριβές και εικασίες για τον Ζαλούζνι

Η κίνηση αυτή τερματίζει τις έντονες εικασίες σχετικά με την τύχη του μετά από αναφορές για προστριβές μεταξύ αυτού και του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το κύρος του οποίου θα δοκιμαστεί καθώς προσπαθεί να συσπειρώσει τα στρατεύματα υπό τον νέο αρχηγό του στρατού και να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται μετά την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν τον περασμένο Ιούνιο και σημείωσαν μικρή πρόοδο στα νότια και ανατολικά, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προκαλούν μικρές ήττες σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων.

Η δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη δεν είναι πλέον εγγυημένη, αφήνοντας το Κίεβο πιο εκτεθειμένο σε επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εξαντλούν τους ουκρανικούς πόρους.

Δεδομένης της δημοτικότητας του Ζαλούζνι και της αποδεδειγμένης ικανότητάς του ως εμπνευσμένου διοικητή, το γεγονός ότι ο Ζαλούζνι τον αντικαθιστά μπορεί να αντανακλά την επιθυμία για μια νέα προσέγγιση στο πεδίο της μάχης.

Ζαλούζνι: Επικρίσεις στην πολιτική ηγεσία

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε από το CNN την 1η Φεβρουαρίου, ο Ζαλούζνι επανέλαβε την άποψή του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Ρωσίας μόνο μέσω τεχνολογικής καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων προηγμένων όπλων.

Επέκρινε επίσης τους θεσμούς για την αποτυχία τους να προωθήσουν την αντιδημοφιλή νομοθεσία που θα αναμόρφωνε τον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί στρατολογούνται, εν μέσω έλλειψης στρατιωτών και αυξανόμενης εξάντλησης μεταξύ εκείνων που ήδη υπηρετούν.

Ελπίζοντας σε restart, o Ζελένσκι απέπεμψε τον «σιδερένιο» αρχιστράτηγο
© EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ουκρανία: Εθνικός ήρωας ο στρατηγός

Αψηφώντας τις πιθανότητες, οι στρατιώτες της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν μυστικότητα και ταχύτητα για να ανακόψουν την προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022, συμβάλλοντας στο να διασφαλιστεί ότι, ακόμη και τώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέχει πολύ από την κατάκτηση της Ουκρανίας.

Καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, οι μετοχές του Ζαλούζνι ανέβηκαν και κέρδισε επαίνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όταν οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις στα βορειοανατολικά και στο νότο που ανακατέλαβαν εκτάσεις γης και αύξησαν τις ελπίδες για μια απίθανη νίκη.

Ένα πορτραίτο του που χαμογελούσε και έδειχνε το σήμα της ειρήνης ζωγραφίστηκε με σπρέι σε τοίχους μετά την απελευθέρωση της νότιας πόλης Χερσώνα, με το σύνθημα «Ο Θεός και ο Ζαλούζνι είναι μαζί μας».

Έκτοτε, η δυναμική της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχει σταματήσει, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Ζαλούζνι εξακολουθούσε να έχει την εμπιστοσύνη του 92% των Ουκρανών στα τέλη του περασμένου έτους, σημαντικά πάνω από το 77% του Ζελένσκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ