Κοσμος

Εξοργισμένοι οι Ισπανοί με την Ευρώπη καθώς κινδυνεύει η παέγια με εξαφάνιση

Λόγω των νέων κανόνων για τα φυτοφάρμακα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία: Κραυγή αγωνίας των αγροτών για εξαφάνιση της παέγιας
© EPA/MARK R. CRISTINO

Ισπανία: Κραυγή αγωνίας των αγροτών για εξαφάνιση της παέγιας λόγω απαγόρευσης φυτοφάρμακου

Το ισπανικό ρύζι bomba, ένα ζωτικό συστατικό της παέγια κινδύνευει με εξαφάνιση λόγω των κανόνων της ΕΕ από τις Βρυξέλλες που εξοργίζουν τους ευρωπαίους αγρότες.

Παέγια: Οι αγρότες κατηγορούν την Ευρώπη

Οι παραγωγοί στη Βαλένθια, τη γενέτειρα της παέγια, κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση ενός ζωτικού φυτοφαρμάκου που ονομάζεται τρικυκλαζόλη.

«Το ρύζι bomba είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μιγκέλ Μιγκέτ αγρότης στο φυσικό πάρκο Albufera. «Η σοδειά μας θα χαθεί από τους κανονισμούς».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε την Τρίτη την απόσυρση των κανόνων για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς το μπλοκ υποχώρησε κάτω από τις πρόσφατες πιέσεις.

Το φυτοφάρμακο που σώζει τις σοδιές

Τρεις παραγωγοί από τη Βαλένθια δήλωσαν ότι η συγκομιδή του ρυζιού, μιας ποικιλίας που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ισπανία, ήταν η μισή από τον μέσο όρο 10 ετών το 2023 λόγω του μύκητα Pyricularia. Το ρύζι Bomba φημίζεται για το πώς διογκώνεται όταν χρησιμοποιείται στην παέγια, στην οποία παραδοσιακά μαγειρεύεται με κοτόπουλο, κουνέλι και φασόλια.

Η μείωση της παραγωγής ρυζιού bomba προκάλεσε τον διπλασιασμό της τιμής του μέσα σε τρία χρόνια. Τώρα πωλείται για περισσότερο από 4 λίρες ανά κιλό.

Η ΕΕ σταμάτησε να εγκρίνει το φυτοφάρμακο επειδή έκρινε ότι η χημική ουσία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία το 2018. Οι αγρότες δήλωσαν ότι βασίζονταν σε αυτό για 40 χρόνια για την καταπολέμηση του μύκητα που προσβάλλει το ρύζι bomba στους υδροβιότοπους της Ισπανίας. Μεγάλοι εξαγωγείς όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Καμπότζη χρησιμοποιούν ευρέως το φυτοφάρμακο για την προστασία των δικών τους καλλιεργειών και η ΕΕ εξακολουθεί να επιτρέπει στις εισαγωγές να έχουν μικρά ίχνη του μυκητοκτόνου.

Paella Valenciana: The Secrets Behind Spain’s Most Famous Dish | Food Secrets Ep.1 | DW Food

Ισπανία: Αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους - Διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ

Ισπανοί αγρότες οδήγησαν σήμερα τα τρακτέρ τους μέσα από δρόμους πόλεων διαταράσσοντας την κυκλοφορία καθώς εντείνουν τη διαμαρτυρία τους για τα εκτοξευόμενα κόστη, τη γραφειοκρατία και τον φθηνό ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν αυθόρμητα προχθές, Τρίτη, μετά την επέκτασή τους από άλλες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζονται από τις τρεις μεγάλες ενώσεις αγροτών της χώρας.

Δεκάδες τρακτέρ περικύκλωσαν το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη αφού οι οδηγοί τους πέρασαν τη νύχτα στο κέντρο της πόλης.

Αγρότες διατάραξαν την κυκλοφορία σε μικρότερες πόλεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της κεντρικής Άβιλα, της Βιτόρια στον βορρά και της Αντεκέρα στον νότο.

Οι Ισπανοί αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, όπου οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν κάποιες φορές από επεισόδια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ