Κοσμος

Πέθανε ο πυροσβέστης που στεκόταν δίπλα στον Μπους στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων

Ο Μπομπ Μπέκγουιθ ήταν συνταξιούχος και είχε σπεύσει να βοηθήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Πέθανε ο πυροσβέστης δίπλα στον Μπους στους Δίδυμους Πύργους
© EPA PHOTO AFPI/PAUL RICHARDS

ΗΠΑ: Πέθανε ο πυροσβέστης δίπλα στον Μπους στους Δίδυμους Πύργους στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Μπομπ Μπέκγουιθ ο πυροσβέστης που στεκόταν δίπλα στον πρόεδρο Μπους σε ένα σωρό ερειπίων των Διδύμων Πύργων μέτα το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο πυροσβέστης που στάθηκε δίπλα στον Μπους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

«Ολοι έβλεπαν τηλεόραση», δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph το 2011. «Κοίταξα ψηλά και είδα τον δεύτερο πύργο να πέφτει. Ένιωσα σαν να είχα κολλήσει σε ένα κακό όνειρο. Είπα στη γυναίκα μου: "Πάω εκεί κάτω". Ήμουν 69 ετών. Ήμουν συνταξιούχος επτά χρόνια. Τα παιδιά μου είπαν: 'Αφήστε το στους νέους', αλλά άκουσα στο ραδιόφωνο ότι ο Μάικλ Μπόιλ, γιος του φίλου μου Τζίμι, αγνοούνταν. Είπα: "Πρέπει να πάω να βρω αυτό το παιδί". Πήγα κάτω το επόμενο πρωί, ντυμένος με την παλιά μου στολή.

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου άκουσε ότι θα ερχόταν ο πρόεδρος και ανέβηκε σε ένα καμένο πυροσβεστικό όχημα για να έχει καλή θέα: «Τότε ήρθε ένας τύπος και είπε: 'Είναι ασφαλές αυτό;'. Νόμιζα ότι ήταν κάποιος από τις μυστικές υπηρεσίες. Είπα ότι ήταν. Μου είπε: 'Δείξε μου - πήδα πάνω και κάτω σε αυτό'. Έτσι το έκανα. Μετά έρχεται ο πρόεδρος... Σηκώνει το χέρι του ψηλά και τον τραβάω μαζί μου. Του λέω: "Είστε καλά, κύριε Πρόεδρε;", και μου λέει ότι είναι μια χαρά, και καθώς αρχίζω να κατεβαίνω, μου λέει: "Πού πας;", και με αγκαλιάζει».

George W. Bush’s bullhorn speech still echoes, ‘I can hear you! The rest of the world hears you’

Δίδυμοι Πύργοι: Η εμψυχωτική ομιλία Μπους

Κάποιος έδωσε ένα μεγάφωνο στο χέρι του Μπους, και αυτός ξεκίνησε την πρώτη ομιλία που έβγαζε από τις επιθέσεις: «Η Αμερική προσεύχεται..." Όταν όμως κάποιος από το πλήθος φώναξε "Δεν σας ακούω!". "Λοιπόν, εγώ μπορώ να σας ακούσω!" φώναξε. "Ο υπόλοιπος κόσμος σας ακούει, και οι άνθρωποι που γκρέμισαν αυτά τα κτίρια θα μας ακούσουν όλους σύντομα!" Τα υπόλοιπα λόγια του πνίγηκαν από τα συνθήματα "ΗΠΑ! ΗΠΑ!», θυμάται ο πυροσβέστης. 

«Ήταν μια καταπληκτική στιγμή», ανέφερε ο Μπέκγουιθ. «Λίγα λεπτά αργότερα, ο τύπος που νόμιζα ότι ήταν της Μυστικής Υπηρεσίας μου έδωσε μια αμερικανική σημαία. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο Καρλ Ρόουβ, ο σύμβουλος του Μπους. Μετά από αυτό, απλά επέστρεψα στη δουλειά μου».

Ο Μπέκγουιθ δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν κάμερες, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι του «άνθρωποι έβγαιναν από τα σπίτια τους με κεριά και έρχονταν στην είσοδό μου. Αργότερα ο ίδιος συνάντησε αρκετές φορές τον Πρόεδρο Μπους, μίλησε δημόσια και συγκέντρωσε χρήματα για το Κέντρο Εγκαυμάτων της Νέας Υόρκης. «Ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου», δήλωσε στην Telegraph.

JFK45 - 20010914 - NEW YORK, NY, UNITED STATES : US President George W. Bush (L) speaks beside retired firefighter Bob Beckwith, 69, to volunteers and firemen at the site of the World Trade Center 14 September 2001 in New York. EPA PHOTO AFPI/PAUL RICHARDS/DRE/DEC-ms
© EPA PHOTO AFPI/PAUL RICHARDS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ