Κοσμος

Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε συμπατριώτης του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάστημα: Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ παραμονής
© EPA/MAXIM SHEMETOV

Διάστημα: Ρώσος κοσμοναύτης έκανε ρεκόρ παραμονής με πάνω από 878 ημέρες

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο έκανε την Κυριακή παγκόσμιο ρεκόρ συνολικού χρόνου παραμονής στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα που έμεινε περισσότερες από 878 ημέρες σε τροχιά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική εταιρεία.

Στις 0830 GMT ο Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ, δήλωσε η Roscosmos. Ο Κονονένκο αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 1.000 ημέρες στο διάστημα στις 5 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συμπληρώσει 1.110 ημέρες.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το χόμπι μου, όχι για να κάνω ρεκόρ», δήλωσε ο Κονονένκο στο TASS σε συνέντευξή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 263 μιλίων (423 χλμ.) από τη γη. «Είμαι περήφανος για όλα μου τα επιτεύγματα, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ συνολικής διάρκειας παραμονής ανθρώπου στο διάστημα εξακολουθεί να κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης», πρόσθεσε. 

Ο 59χρονος κοσμοναύτης πήρε την κορυφή από τον Παντάλκα, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσε η Roscosmos.

Έχασε την λάμψη του παρελθόντος

Η Σοβιετική Ένωση σόκαρε τη Δύση στα πρώτα χρόνια της διαστημικής κούρσας, καθώς ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη - τον Σπούτνικ 1, το 1957 - και στη συνέχεια ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961. Αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας αντιμετώπισε τεράστιες ελλείψεις χρηματοδότησης και διαφθορά.

H ζωή στο διάστημα

Ο Κονονένκο λέει ότι γυμνάζεται τακτικά για να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας. «Δεν αισθάνομαι στερημένος ή απομονωμένος», είπε. «Μόνο κατά την επιστροφή στο σπίτι έρχεται η συνειδητοποίηση ότι για εκατοντάδες ημέρες κατά την απουσία μου τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς μπαμπά. Κανείς δεν θα μου επιστρέψει αυτόν τον χρόνο». Είπε ότι οι κοσμοναύτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις και μηνύματα για να κρατούν επαφή με τους συγγενείς τους, αλλά η προετοιμασία για κάθε νέα διαστημική πτήση γίνεται πιο δύσκολη λόγω της τεχνολογικής προόδου.

«Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα», δήλωσε. Ο Κονονένκο ονειρευόταν να πάει στο διάστημα από παιδί και γράφτηκε σε ένα ινστιτούτο μηχανικής, πριν υποβληθεί σε εκπαίδευση κοσμοναύτη. Η πρώτη του διαστημική πτήση έγινε το 2008.

Το σημερινό του ταξίδι στον ISS ξεκίνησε πέρυσι με ένα Soyuz MS-24. Ο ISS είναι ένα από τα λίγα διεθνή προγράμματα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά. Τον Δεκέμβριο, η Roscosmos δήλωσε ότι ένα πρόγραμμα διασταυρούμενων πτήσεων με τη NASA στον ISS είχε παραταθεί έως το 2025.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ