Κοσμος

Αθώα η Γκρέτα Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης

Η υπόθεσή της απορρίφθηκε λόγω έλλειψης αποδειχτικών στοιχείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθώα η Γκρέτα Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κρίθηκε αθώα σε δίκη στο Λονδίνο για διατάραξη της δημόσιας τάξης © ΕΡΑ / TOLGA AKMEN

Αθώα η Γκρέτα Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης - Η υπόθεσή της απορρίφθηκε λόγω έλλειψης αποδειχτικών στοιχείων

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και τέσσερις συν-κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για διατάραξη της δημόσιας τάξης όταν αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας και να αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για το κλίμα.

Greta Thunberg case thrown out of court | LBC

Ο περιφερειακός δικαστής του Λονδίνου, John Laws απέρριψε τις κατηγορίες λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και πρόσθεσε ότι η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει «παράνομους όρους» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Η 21χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα συνελήφθη σε μια διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή κοντά στο ξενοδοχείο InterContinental στο Mayfair του Λονδίνου στις 17 Οκτωβρίου.

Ο δικαστής είπε ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές ήταν «τόσο ασαφείς που είναι παράνομοι». Πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν διαπράχθηκε κανένα αδίκημα».

«Είναι πολύ εντυπωσιακό για μένα ότι δεν υπήρξαν καταθέσεις μαρτύρων από κανέναν στο ξενοδοχείο, περίπου 1.000 άτομα ή από οποιονδήποτε προσπάθησε να μπει μέσα», είπε. «Δεν υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία για παρεμπόδιση οχημάτων, καμία παρέμβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τη ζωή».

Αθώα η Γκρέτα Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης
© ΕΡΑ / TOLGA AKMEN

Ασαφής ο νόμος – Πολιτισμένη και ειρηνική η διαμαρτυρία

Είπε ότι η διαμαρτυρία ήταν «ειρηνική, πολιτισμένη και μη βίαιη» και επέκρινε τα στοιχεία που παρείχε η εισαγγελία σχετικά με την τοποθεσία όπου έπρεπε να μεταφερθούν οι διαδηλωτές, λέγοντας ότι το μόνο χρήσιμο υλικό που έλαβε ήταν «από έναν διαδηλωτή ο οποίος είχε αναρριχηθεί με σχοινιά».

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στο ξενοδοχείο τον περασμένο Οκτώβριο γύρω στις 07:30 και η αστυνομία τους προσέγγισε με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού, κάτι που η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι είχε καταστεί «αδύνατη».

Greta Thunberg speaks outside court after first day of trial: ‘Remember who real enemy is’

Ο δικαστής απέρριψε την κατηγορία ότι «η κύρια είσοδος ήταν αποκλεισμένη που σημαίνει ότι η σύλληψη ήταν περιττή».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εμφανίστηκε στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates Court αφού προηγουμένως αρνήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο περί δημόσιας τάξης του 1986.

Κατηγορείται ότι παραβίασε το άρθρο 14 του νόμου αποκλείοντας την είσοδο του ξενοδοχείου.

Η Τούνμπεργκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με δύο διαδηλωτές του Fossil Free London και δύο ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι επίσης δήλωσαν αθώοι για το ίδιο αδίκημα.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ