Κοσμος

Ραγδαία εξάπλωση στην Ευρώπη για το κουνούπι τίγρης - Εντοπίστηκε σε 25 περιοχές του Βελγίου

Πώς η κλιματική αλλαγή επέδρασε στην εξάπλωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ραγδαία εξάπλωση στην Ευρώπη για το κουνούπι τίγρης
Ραγδαία εξάπλωση στην Ευρώπη για το κουνούπι τίγρης © Nathan Cima/ Unsplash

Κουνούπι τίγρης:  Εντοπίστηκε σε 25 περιοχές του Βελγίου - Ραγδαία εξάπλωση στην Ευρώπη 

Το κουνούπι τίγρης εξαπλώνεται στη βόρεια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνοντας ότι στο Βέλγιο πέρυσι εντοπίστηκε σε 25 τοποθεσίες. Για πρώτη φορά το κουνούπι αυτό εντοπίστηκε στις Βρυξέλλες και τη Βαλλονία.

Στο Βέλγιο, το κουνούπι τίγρης φτάνει όλο και περισσότερο από παραθεριστές που επιστρέφουν και μέσω των μεταφορών εμπορευμάτων.

«Είναι σημαντικό να καθυστερήσει η εγκατάσταση και η εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης όσο το δυνατόν περισσότερο», υποστηρίζει εντομολόγος του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής (ITM), στην Αμβέρσα. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν καθαρίζοντας τις γλάστρες και τις υδρορροές το χειμώνα για να αφαιρέσουν τα αυγά.

 Σε 25 περιοχές του Βελγίου εντοπίστηκε το κουνούπι τίγρης
Σε 25 περιοχές του Βελγίου εντοπίστηκε το κουνούπι τίγρης © Unsplash+

«Από τον Μάιο και μετά, στην αρχή της εποχής των κουνουπιών, είναι επίσης σημαντικό να αφαιρείται τακτικά το λιμνάζον νερό από τις βεράντες και τους κήπους», προσθέτει το ITM.

Τι είναι το κουνούπι τίγρης

Το κουνούπι τίγρης ανήκει στο γένος Αedes και το όνομά του είναι Aedes albopictus. Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έτσι όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές για το «Asian Tiger Mosquito», με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για το περίφημο αυτό κουνούπι.

Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να γίνει διάσημο διότι πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αναπτύξει την ικανότητα να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία σε μακρινές περιοχές, πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του, και να εγκαθίσταται σε νέους βιότοπους το ίδιο εύκολα. Είναι ίδιο με τα άλλα κουνούπια, όμως ξεχωρίζει από το ριγωτό ασπρόμαυρο χρώμα του και από τους λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, μοιάζει σαν τίγρης απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Είναι πολύ επιθετικό κι επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, καθώς ζει μέσα σε κήπους και αυλές σπιτιών, τρέφεται ακόμα και με αίμα από τα κατοικίδια, αλλά περιστασιακά και από τα πτηνά.

Πού ζει το κουνούπι τίγρης

Έχει πατρίδα του τα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ταξίδεψε και έφθασε σε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε και ταξιδεύει παντού, διότι τοποθετεί τα αυγά του στα εσωτερικά τοιχώματα χάρτινων ή ξύλινων συσκευασιών που διακινούνται εμπορεύματα και υπάρχει υγρασία, αλλά και μέσα σε μεταχειρισμένα ελαστικά.

Το καλοκαίρι ο κύκλος της ανάπτυξής του είναι σύντομος και ολοκληρώνεται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, τα αυγά δε του φθινοπώρου εκκολάπτονται και ο κύκλος ολοκληρώνεται την άνοιξη, εφόσον οι συνθήκες επιβίωσης του χειμώνα είναι καλές. Αρέσκεται στο να αφήνει τα αυγά του όπου υπάρχει υγρασία, έστω και ελάχιστη.

Τέτοια μέρη είναι οι υπόνομοι, οι σχάρες συλλογής των νερών της βροχής, μπουκάλια, βάζα, καλύμματα αυτοκινήτων, δοχεία ποτίσματος, κάδοι, μπανιέρες, κοιλότητες δέντρων, υδρορροές, γούρνες ποτίσματος ζώων, πιατάκια γλάστρας και γενικά όπου είναι δυνατόν να κατακρατηθεί έστω και η ελάχιστη ποσότητα νερού.

Μπορεί το κουνούπι τιίγρης να σκοτώσει;

Το κουνούπι τίγρης θεωρείται ότι είναι φορέας πολλών σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος και δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία.

Οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε ιούς, για τους οποίους είναι υπεύθυνο το κουνούπι τίγρης, αφού είναι και φορέας. 

Η καταπολέμησή του είναι αρκετά δύσκολη, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται δραστικά μέτρα προστασίας από τους φορείς της πολιτείας, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες με τη χρήση αποτελεσματικών απωθητικών σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχει γίνει πολύ ανθεκτικό στις καλοκαιρινές λοσιόν με βάση τα φυτικά έλαια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ