Κοσμος

DW: Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν γερμανικές εταιρείες

Λιγότερη εργασία, ίδιες απολαβές, αύξηση παραγωγικότητας; - Τα σενάρια που εξετάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
DW: Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν γερμανικές εταιρείες
DW: Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν γερμανικές εταιρείες © EPA/SASCHA STEINBACH

DW: Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν γερμανικές εταιρείες - Λιγότερη εργασία, ίδιες απολαβές, αύξηση παραγωγικότητας; - Τα σενάρια που εξετάζονται 

Την πρώτη μέρα του Φλεβάρη στη Γερμανία θα δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο εργασίας. Από σήμερα (1.2), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, 45 εταιρείες και οργανισμοί στη Γερμανία θα δοκιμάσουν στην πράξη την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν πλήρη μισθό, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες στο γραφείο ή στο σπίτι.

DW: Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν γερμανικές εταιρείες
© Unsplash

Πώς μπορεί να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας;

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Οι αναρρωτικές μειώθηκαν κατά 66%

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέιμπριτζ και της Βοστώνης, οι αναρρωτικές άδειες μειώθηκαν κατά περίπου 66%, ενώ παράλληλα σχεδόν το 40% των εργαζομένων δήλωνε, μετά το τέλος του εγχειρήματος, ότι είχε λιγότερο άγχος από ό,τι πριν. Ενδιαφέρον επίσης ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε από την θέση εργασίας του περιορίστηκε κατά 57%.

Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μια κατά μέσο όρο αύξηση του τζίρου περίπου 1,4%. Ας σημειωθεί τέλος ότι 56 από τις 61 συμμετέχουσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μετά το τέλος του πειράματος.

Θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας;

Οι γερμανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας υπέβαλαν αίτηση πριν από μερικούς μήνες.

Όπως εξηγεί ο Έντζο Βέμπερ, μόνο εταιρείες για τις οποίες έχει νόημα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στο εγχείρημα. Συνεπώς οι εταιρίες αυτές δεν είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο της οικονομίας. Παρατηρεί επίσης ότι δεν μειώνονται μόνο οι ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο οι διαδικασίες, όσο και η οργάνωση. Σε περίπτωση που πράγματι καταγραφεί στο πείραμα αύξηση της παραγωγικότητας, δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί ο Χόλγκερ Σέφερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW Köln). Πιστεύει ότι η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας ανά εβδομάδα είναι αντιπαραγωγική. «Αυτό που με μια πρώτη ματιά δείχνει να έχει νόημα αποδεικνύεται εν τέλει προβληματικό: Αν όλες οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας», καταλήγει ο γερμανός ειδικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ