Κοσμος

Η Ιταλία δίνει το πράσινο φως για αλεύρι από ακρίδες

Κατάλληλο για βρώση, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιταλία δίνει το πράσινο φως για αλεύρι από ακρίδες
© Unsplash / Ivan Ivanovič

Η αγορά για βρώσιμα έντομα στην Ευρώπη προβλέπεται να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από ακρίδες έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την παραγωγή και πώληση τροφίμων από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Italian food: Insect pasta divides diners - BBC News

Ο Josè Francesco Cianni, διευθύνων σύμβουλος της Nutrinsect, δήλωσε: «Μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων έχει ανοίξει τώρα που το αλεύρι από έντομα μπορεί να ενσωματωθεί σε μια σειρά από τρόφιμα».

Από το 2020, εκατομμύρια ακρίδες εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Marche, όπου υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεσθούν σε σκόνη. Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε άδεια να πουλά το αλεύρι μόνο για χρήση σε ζωοτροφές.

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – συγκεκριμένα γρύλους, ακρίδες και προνύμφες σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, πυροδοτώντας μια σειρά κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που στοχεύει στη διασφάλιση της διατήρησης των εντόμων μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά ή η πίτσα. «Είναι σημαντικό αυτά τα αλεύρια να μην συγχέονται με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία», δήλωσε τότε ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida.

Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί εγκρίθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε, επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες επισήμανσης, όπως η σαφής δήλωση της προέλευσης του προϊόντος και η απαίτηση να χρησιμοποιείται η φράση Acheta domesticus, το λατινικό όνομα για τις οικιακές ακρίδες, στα πακέτα, έτσι ώστε να μην είναι τόσο σοκαριστικό στον καταναλωτή.

«Έγινε πολλή συζήτηση, αλλά τελικά έκαναν το σωστό», είπε ο Cianni, ο οποίος κάλεσε τον Lollobrigida «να έρθει και να δει μόνος του πόσο υγιεινό και θρεπτικό είναι το προϊόν».

Η αγορά βρώσιμων εντόμων αυξάνεται στην Ευρώπη

Γεμάτα με πρωτεΐνες και βιταμίνες, τα έντομα θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ένας βιώσιμος τρόπος απόκτησης θρεπτικών συστατικών, με την αγορά βρώσιμων εντόμων στην Ευρώπη να προβλέπεται να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030.

«Είναι καλό για το περιβάλλον επειδή οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή των εντόμων και οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικροί, και έτσι οι εκπομπές αερίων είναι σχεδόν μηδενικές», είπε ο Cianni.

Το αλεύρι από ακρίδες της Nutrinsect θα διανεμηθεί σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων, ενώ μπορεί να αγοραστεί και διαδικτυακά με 6 ευρώ το πακέτο.

Ο Cianni δέχτηκε κατακλυσμό μηνυμάτων από τότε που έλαβε την άδεια, μερικοί υποστηρίζοντας την νέα «μόδα» και άλλοι κατακρίνοντάς την. Είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι ακρίδες «έχουν έρθει από μακριά και είναι βρώμικοι. Αλλά το αλεύρι για παρασκευάζεται 100% στην Ιταλία», είπε. «Θα καθίσει πολύ όμορφα δίπλα σε άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ».

Όσο για τη γεύση, ο Cianni είπε ότι ήταν παρόμοια με «σπόρους κολοκύθας, φουντούκια και επίσης λίγο σαν γαρίδες».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ