Κοσμος

Πορτρέτο της «κυρίας Λίζερ» του Γκούσταβ Κλιμτ βρέθηκε μετά από σχεδόν 100 χρόνια

Το έργο του «Κυρία με βεντάλια» πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες τον Ιούνιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκούσταβ Κλιμτ: Βρέθηκε πορτρέτο μετά από σχεδόν 100 χρόνια
© EPA/Koen van Weel (φωτό αρχείου)

Γκούσταβ Κλιμτ: Βρέθηκε το πορτρέτο της «κυρίας Λίζερ» μετά από σχεδόν 100 χρόνια

Ένας πίνακας του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ, το πορτρέτο της «Fraulein Lieser» που ανήκε κάποτε σε μια εβραϊκή οικογένεια και εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια το 1925, βρέθηκε στη Βιέννη.

Το έργο είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1925 στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η μοναδική απόδειξη της ύπαρξής του. Στον κατάλογο των έργων εκείνης της έκθεσης αναφερόταν η ημερομηνία και ότι ήταν «ιδιοκτησία της κυρίας Λίζερ» της οποίας δινόταν και η διεύθυνση, στην οδό Αργκεντινερστράσε 20.

Τα επόμενα χρόνια, τα ίχνη του πίνακα χάθηκαν. Επανεμφανίστηκε όταν οι σημερινοί κάτοχοί του ζήτησαν νομική συμβουλή όταν επρόκειτο να τον κληρονομήσουν από μακρινούς συγγενείς τους που τον είχαν στην κατοχή τους από τη δεκαετία του 1960.

Ένας δικηγόρος τέχνης δήλωσε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky εκτιμά την αξία του πίνακα σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια (42 εκατομμύρια λίρες). «Ένας πίνακας τέτοιας σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο im Kinsky σε ανακοίνωσή του.

Το ημιτελές «Πορτρέτο της κυρίας Λίζερ» εικονίζει μια νεαρή, καστανή γυναίκα, με πολύχρωμη εσάρπα, σε κόκκινο φόντο. Θα μπορούσε να πιάσει 40-50 εκατ. ευρώ, ίσως ακόμη και 70, σύμφωνα με τον οίκο Kinsky, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που έχουν δοθεί πρόσφατα για έργα του Κλιμτ, ο οποίος πέθανε στη Βιέννη το 1918. 

Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας θα παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Η τέχνη του Κλιμτ έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν. Το έργο του «Κυρία με βεντάλια» πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες τον Ιούνιο, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ