Κοσμος

«Καρφώνουν» την Λαγκάρντ υπάλληλοι της ΕΚΤ: Αυταρχική και κακή στην δουλειά της

Tι αναφέρει έρευνα μεταξύ των εργαζομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαγκάρντ: Σκληρή κριτική από υπαλλήλους της ΕΚΤ
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Κριστίν Λαγκάρντ: Σκληρή κριτική από υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας για την επικεφαλής

Στην παγκόσμια σκηνή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να αποπνέει τον αέρα της διεθνούς ροκ σταρ των οικονομικών, αλλά στην πατρίδα της οι «δίσκοι της δεν πουλάνε».

Λαγκάρντ: Πάνω από τους μισούς αξιολογούν την απόδοση της ως «κακή»

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε μια έρευνα για το προσωπικό της ΕΚΤ, την οποία είδε το POLITICO, δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της ΕΚΤ τώρα, με το 50,6% των ερωτηθέντων να κατατάσσουν τη συνολική απόδοσή της στο πρώτο μισό της οκταετούς θητείας της ως «πολύ κακή  ή κακή».

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διθυραμβικές αναφορές που έλαβαν οι προκάτοχοί της Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότεροι από ένας στους 10 χαρακτήρισαν τον Ντράγκι «πολύ κακό ή κακό», ενώ το 55% αξιολόγησε την απόδοσή του ως «πολύ καλή ή εξαιρετική». 

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν υπό τη Λαγκάρντ, ενώ το υπόλοιπο μοιράστηκε μεταξύ εκείνων που αποδοκίμασαν και εκείνων που δεν εξέφρασαν άποψη. Αντίθετα, ο Ντράγκι απολάμβανε 64% αποδοχή στο τέλος της θητείας του.

«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ, ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε ένα μέλος του προσωπικού. Αρκετοί ερωτηθέντες υπέθεσαν ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήθελε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα ως εφαλτήριο για να επιστρέψει στην πολιτική.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την έρευνα ως εσφαλμένη. «Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην εντολή τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι», δήλωσε.

Αυταρχική στην συμπεριφορά

«Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται γενικά ως μια αυταρχική επικεφαλής που δεν ενεργεί απαραίτητα σύμφωνα με τις αξίες που διακηρύσσει», αναφέρεται στη σύνοψη των σχολίων που συνέταξε σε μια έκθεση. Επισημαίνεται για παράδειγμα ότι το προσωπικό ενθαρρύνεται να μιλήσει, αλλά στη συνέχεια επιπλήττεται αν μοιραστεί ανοιχτά τις ανησυχίες του.

Άλλα παράπονα κυμαίνονται από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας έως το άγχος και την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία πρόσληψης. «Είναι εντυπωσιακό ότι ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες υπάλληλοι είναι ευχαριστημένοι με τις ευρύτερες προσπάθειες της Λαγκάρντ για την πολυμορφία, καθώς και τα δύο φύλα προτιμούν σαφώς τις πολιτικές του προκατόχου της, ο οποίος πρώτος εισήγαγε στόχους για τα δύο φύλα», σχολιάζει το Politico με αφορμή την έρευνα. 

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ