Κοσμος

Ζελένσκι στον Τραμπ: «Έλα στο Κίεβο να τελειώσεις τον πόλεμο σε 24 ώρες»

Mε αφορμή τα πρόσφατα σχόλια του πρώην προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
© EPA / TOMS KALNINS

Zελένσκι: Πρόσκληση στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ευπρόσδεκτος να τον επισκεφθεί στην πρωτεύουσα - αρκεί να είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία εντός 24 ωρών, όπως είχε υποσχεθεί κάποτε.

«Ναι, παρακαλώ, Ντόναλντ Τραμπ - σε προσκαλώ στην Ουκρανία, στο Κίεβο», δήλωσε ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News. «Εάν μπορείτε να σταματήσετε τον πόλεμο κατά τη διάρκεια 24 ωρών, νομίζω ότι θα είναι αρκετό για να έρθετε στο Κίεβο, οποιαδήποτε ημέρα βρίσκομαι εδώ».

«Εάν μπορεί να έρθει εδώ, θα χρειαστώ… 24 λεπτά για να εξηγήσω στον πρόεδρο Τραμπ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο», έχει πει από την πλευρά του ο Ζελένσκι. «Δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη εξαιτίας του Πούτιν».

Σε ομιλία του μετά τη συντριπτική νίκη του στην εκλογική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι «η Ρωσία δεν θα είχε επιτεθεί» αν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, καθώς ο ίδιος και ο Πούτιν «τα πάνε πολύ καλά».

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούσε να είχε τερματιστεί, από τον ίδιο, σε μία μόνο μέρα. «Θα χρειαστούν 24 ώρες. Θα το τελειώσω», είχε πει. «Θα ήταν εύκολο». Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2024 και είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, έχει ασκήσει έντονη κριτική για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η πολιτική Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» 

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην εξέλιξη του πολέμου, προειδοποίησε πρόσφατα ο Ζελένσκι, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

«Εάν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή, τότε νομίζω ότι αυτές οι ενδείξεις θα έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι σχολίασε ότι ο Τραμπ έχει «διαφορετικό χαρακτήρα» από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επομένως θα ακολουθήσει «διαφορετική πολιτική». Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην αλλάξει η επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στο Κίεβο. 

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2024 και πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.  «Ο κάθε ηγέτης ασκεί επιρροή στην κοινωνία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τη βοήθεια που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προδώσουν» και «όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ