Κοσμος

Ιταλία: Ο φασιστικός χαιρετισμός είναι νόμιμος εκτός και αν απειλεί τη δημόσια τάξη

Αναμένονται συλλήψεις - Τι αποφάσισε το δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο φασιστικός χαιρετισμός είναι νόμιμος στην Ιταλία εκτός και αν απειλεί τη δημόσια τάξη
© youtube / CBC News

Ο φασιστικός χαιρετισμός είναι νόμιμος στην Ιταλία εκτός και αν απειλεί τη δημόσια τάξη αποφάσισε το δικαστήριο

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι οι φασιστικοί χαιρετισμοί είναι νόμιμοι στις συγκεντρώσεις, εκτός εάν απειλούν τη δημόσια τάξη ή κινδυνεύουν να αναβιώσουν το παράνομο φασιστικό κόμμα της χώρας.

Chilling Video Shows Hundreds Giving Fascist Salutes in Rome

Αρκετά μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Ιταλίας και ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας επέκριναν την απόφαση και σχεδιάζουν να συσπειρωθούν εναντίον της, σύμφωνα με το CNN.

Η απόφαση έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά από ένα βίντεο που έδειχνε περισσότερους από 150 άνδρες να εκτελούν τον φασιστικό χαιρετισμό - που μερικές φορές αποκαλείται «ρωμαϊκός χαιρετισμός» - στο κέντρο της Ρώμης για να τιμήσουν τη δολοφονία δύο μελών μιας ακροδεξιάς ομάδας στις 7 Ιανουαρίου 1978.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την Πέμπτη, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη συγκέντρωση της 7ης Ιανουαρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), όπου η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα. Δεν έχουν γίνει συλλήψεις σε σχέση με τη συγκέντρωση, η οποία παραμένει υπό διερεύνηση.

Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει ότι ο ρωμαϊκός χαιρετισμός δεν είναι έγκλημα

Κατά την έκδοση της απόφασής του, το δικαστήριο διέταξε μια δεύτερη δίκη για οκτώ άνδρες που καταδικάστηκαν για τον χαιρετισμό σε εκδήλωση στο Μιλάνο το 2016 για τον εορτασμό της δολοφονίας του 1975 ενός αγωνιστή που ανήκε στο νεοφασιστικό κίνημα CasaPound. Η καταδίκη τους του 2016 επικυρώθηκε με την πρώτη έφεση.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη δεύτερη έφεση. Η νέα απόφαση θα πρέπει να περάσει από το κατώτερο δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στο εάν υπήρχε απειλή για τη δημόσια τάξη ή εάν ο χαιρετισμός είχε στόχο να επαναφέρει το φασιστικό κόμμα της Ιταλίας.

«Η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου ορίζει ότι ο ρωμαϊκός χαιρετισμός δεν αποτελεί έγκλημα, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ανασυγκρότησης του φασιστικού κόμματος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου Scelba ή υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι φυλετικών διακρίσεων και βίας, όπως προβλέπει ο νόμος Mancino», δήλωσε στο CNN ο Domenico Di Tullio, δικηγόρος δύο από τους κατηγορούμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ