Κοσμος

«Αγνοούνται» τα 100 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκε ο Τζεφ Μπέζος μετά την πυρκαγιά στο Μάουι

«Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα απολύτως», δήλωσε πολιτειακός γερουσιαστής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπέζος: Αγνοούνται 100 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκε μετά την πυρκαγιά στο Μάουι
© ΕPA/NINA PROMMER

Μπέζος: Δεν έδωσε τα 100 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκε μετά την πυρκαγιά στο Μάουι

Ο Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε να κάνει 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Μάουι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς που βρίσκονται τα χρήματα.

Υποσχέσεις εν ευθέτω χρόνω

Μέχρι στιγμής ο Μπέζος και η αρραβωνιαστικιά του Λορέν Σάντσεζ έχουν δώσει 15,5 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους πέντε μήνες μέσω του Bezos Maui Fund, σύμφωνα με εκπρόσωπο του. Ωστόσο, το ίδιο άτομο αρνήθηκε να κατονομάσει τους αποδέκτες - και οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης προβληματίζονται για το πού μπορεί να πήγαν τα χρήματα. Ο εκπρόσωπος του δήλωσε ότι τα υπόλοιπα 84,5 εκατομμύρια δολάρια που έχουν υποσχεθεί για να βοηθήσουν το Μάουι «θα διανεμηθούν τα επόμενα χρόνια». 

«Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα απολύτως», δήλωσε ο Άνγκους Μακέλβι, ο πολιτειακός γερουσιαστής που εκπροσωπεί το Δυτικό Μάουι, προσθέτοντας ότι είναι απογοητευμένος από την έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας. «Αν είχαν απλώς συμβουλευτεί την κοινότητα, εμένα και άλλους εκπροσώπους, θα τους είχαμε πει: "Πάρτε τα χρήματά σας και βάλτε τα εδώ"».

Η διατήρηση της αοριστίας ήταν ένα γνωστό μοτίβο για τον Μπέζος τα τελευταία χρόνια. Το 2020 υποσχέθηκε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αν και δεν έδωσε σχεδόν καμία πληροφορία για το πώς θα μοιράσει αυτό το τεράστιο ποσό ή σε ποιο χρονικό διάστημα. Χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να γίνουν οι πρώτες δωρεές. Από τότε, το Ταμείο Γης του Bezos έχει χορηγήσει 1,84 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Η φιλάνθρωπος πρώην σύζυγος

Ενώ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι είναι επίσης μυστικοπαθείς με τις δωρεές τους, ο Μπέζος άρχισε να δημοσιοποιεί τις κινήσεις του όταν η πρώην σύζυγός του δώρισε περισσότερα από 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το διαζύγιό τους το 2019. H Mακένζι Σκοτ, η οποία έχει «καθαρή» αξία περίπου 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, έχει υπογράψει το Giving Pledge, μέσω του οποίου πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν υποσχεθεί να δωρίσουν περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας τους. 

Πηγή: Βloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ