Κοσμος

Η στήριξη της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Τι απαντάει το Ισραήλ στις κατηγορίες για γενοκτονία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στήριξη της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
Η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής μιλά στον Τύπο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας © ΕΡΑ / REMKO DE WAAL

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο: Οι ιστορικοί λόγοι της στήριξης της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους

Την προηγούμενη εβδομάδα η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) ώστε να αποφανθεί αν η συνεχιζόμενη βία και η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των Παλαιστίνιων από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη, μέσω της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, του προσδιορισμού ανθρωπιστικών διαδρόμων για την άμεση αποστολή βοήθειας και της απελευθέρωσης ομήρων και πολιτικών κρατουμένων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyc3xti9dvdt)

Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα από νομική άποψη, όμως το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει καμία εξουσία που να μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της.

Χαρακτηριστικά, πριν δύο χρόνια το ICJ αποφάσισε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να αναστείλει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όμως η Μόσχα δεν συμμορφώθηκε ποτέ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και από το Ισραήλ, αν η απόφαση είναι επιβαρυντική για την κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Παρ’ όλα αυτά, οι γνωμοδοτήσεις του ICJ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. 

Η στήριξη της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
Οι δικαστές με επικεφαλής τον Πρόεδρο Donoghue φτάνουν για την ακρόαση της υπόθεσης γενοκτονίας κατά του Ισραήλ © ΕΡΑ / REMKO DE WAAL

Η υποστήριξη της Ν. Αφρικής προς στους Παλαιστίνιους

Η νοτιοαφρικανική υποστήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος πάει πολύ πίσω στο χρόνο και στις σχέσεις μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) του Νέλσον Μαντέλα και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Γιασέρ Αραφάτ.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε αμοιβαία στήριξη των αγώνων των δύο οργανώσεων στην παγκόσμια σκηνή, με τον Μαντέλα να χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «συμπολεμιστή» του σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1990 στις ΗΠΑ, ενώ επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι η ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα ήταν ατελής χωρίς την ελευθερία της Παλαιστίνης.

Στις 14 Ιανουαρίου το ΑΕΚ γιόρτασε την 112η επέτειο από την ίδρυσή του ως κίνημα απελευθέρωσης. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας ήταν πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, γιατί μέχρι το 1994 αντιμετώπιζαν και αυτοί ένα σκληρό καθεστώς απαρτχάιντ.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycvmo3zz59t)

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το Ισραήλ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής, αντιστρέφοντας την κατηγορία προς τη Χαμάς για τη διάπραξη γενοκτονίας.

Παράλληλα, το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «αντιπαραγωγική και χωρίς αξία».

Πηγή: BBC   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.