Κοσμος

Τετράχρονο κοριτσάκι έγινε το νεότερο άτομο που φτάνει στα 5.300μ στο Έβερεστ

Η μικρή Ζάρα ξεπέρασε εκατοντάδες άλλους πεζοπόρους

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τετράχρονο κοριτσάκι έγινε το νεότερο άτομο που φτάνει στα 5.300μ στο Έβερεστ
Τετράχρονο κοριτσάκι έγινε το νεότερο άτομο που φτάνει στα 5.300μ στο Έβερεστ © sasha.jede/Instagram

Έβερεστ: 4χρονο κοριτσάκι έφτασε στα 5.300μ - Η μικρή Ζάρα ξεπέρασε εκατοντάδες άλλους πεζοπόρους 

Ένα τετράχρονο κορίτσι έγινε το νεότερο άτομο που έφτασε ποτέ στον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ - όπου σε ακραία υψόμετρα έχουν αρρωστήσει και πεθάνει ορισμένοι ορειβάτες.

Τετράχρονο κοριτσάκι έγινε το νεότερο άτομο που φτάνει στα 5.300μ στο Έβερεστ
© sasha.jede/ Instagram

Το σημείο στο Έβερεστ που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή 

Το σημείο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 5.364 μέτρα, έχει περίπου 50% λιγότερο οξυγόνο σε σύγκριση με το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν καταφέρει να εγκλιματιστεί σε τέτοια ύψη, κινδυνεύει να εμφανίσει την «ασθένεια του υψομέτρου», η οποία μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί γρήγορα και να είναι απειλητική για τη ζωή του.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η πεζοπορία προς τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ είναι απίστευτα επιβαρυντική για το σώμα, η τετράχρονη Ζάρα, μαζί με τον επτάχρονο αδελφό της και τον μπαμπά της Ντέιβιντ Σίφρα, αντιμετώπισαν με επιτυχία την ανάβαση των 170 μιλίων, όπου τους υποδέχθηκαν με εξαιρετική θέα στα Ιμαλάια.

Ο Ντέιβιντ λέει ότι φρόντισε να ελέγχει καθ' όλη τη διάρκεια τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα των παιδιών του.

Τα συμπτώματα για τη νόσο του υψομέτρου αναπτύσσονται συνήθως μεταξύ έξι και 24 ωρών, αφού φτάσουν σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.987 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το όρος Έβερεστ ξεπερνά κατά πολύ αυτό το νούμερο που θεωρείται επίσης το υψηλότερο σημείο της Γης.

Ο Ντέιβιντ είπε: «Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πορείας, ο εγκλιματισμός πήγε πάνω από το μέσο όρο, η μικρή Ζάρα, χάρη στην πολύ καλή φυσική της κατάσταση, ξεπέρασε, με λίγες εξαιρέσεις, ακόμη και εκατοντάδες άλλους πεζοπόρους. Πώς είναι δυνατόν ένα 4χρονο κορίτσι σωματικά και πνευματικά να καταφέρει κάτι τέτοιο;»

Ο Ντέιβιντ πρόσθεσε ότι η δύναμη και η αποφασιστικότητα της Ζάρα στην απαιτητική πεζοπορία, η οποία τελικά την οδήγησε στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ, ήταν αποτέλεσμα της ανατροφής της στη Μαλαισία.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανάβασης στο ίδιο σημείο στο Έβερεστ 

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τον νεότερο άνθρωπο που ανέβηκε στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ κατείχε η Prisha Lokesh Nikajoo, το 2023, η οποία ήταν μόλις 5 ετών τη στιγμή της ανάβασής της.

Ενώ το ποσοστό των θανάτων στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ παραμένει χαμηλό, το 2019, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ρεκόρ με τεράστιο αριθμό ορειβατών. Οι θάνατοι αποδόθηκαν σε «μποτιλιάρισμα» και συνωστισμό κατά την ανάβαση, καθώς βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ορειβάτες να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να προχωρήσουν στο βουνό.

Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών και των δυσκολιών στη μεταφορά των πτωμάτων προς τα κάτω, οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν στο βουνό παραμένουν εκεί που πέφτουν. Αυτό σημαίνει ότι οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο Έβερεστ αναγκάζονται να περάσουν από τα παγωμένα σώματα παλαιότερων ορειβατών που δυστυχώς πέθαναν κατά την ανάβαση.

Με πληροφορίες από Mirror

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ