Κοσμος

Σαν σήμερα, 14 Ιανουαρίου, ο περιπετειώδης γάμος της Μέριλιν Μονρόε με τον Τζο Ντιμάτζιο

Οι δεύτερες σκέψεις της, η ακραία ζήλια και το διαζύγιο εννέα μόλις μήνες μετά

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα, 14 Ιανουαρίου, ο περιπετειώδης γάμος της Μέριλιν με τον Τζο Ντιμάτζιο - Οι δεύτερες σκέψεις της, η ακραία ζήλια και το διαζύγιο εννέα μόλις μήνες μετά

Σαν σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου 1954, η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζι ΝτιΜάτζιο ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Ένας γάμος που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζο Ντι Μάτζιο μπορεί να είχαν έναν πολύ σύντομο γάμο, αλλά η σχέση τους παραμένει μια από τις πιο προβεβλημένες στο Χόλιγουντ.

Η «από σπόντα» γνωριμία και οι δεύτερες σκέψεις της Μονρόε

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1952, όταν ο ΝτιΜάτζιο, ο οποίος είχε αποσυρθεί από το επαγγελματικό μπέιζμπολ τον προηγούμενο χρόνο, ζήτησε από έναν γνωστό του να τον συστήσει στη Μονρόε, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ακόμη ανερχόμενο αστέρι.

Η ηθοποιός φέρεται να δίσταζε να συναντηθεί με τον θρύλο των New York Yankees, ανησυχόντας ότι θα ήταν ο κλασικός αλαζόνας αθλητής, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της με τίτλο "My Story", την οποία είχε γράψει ο Ben Hecht.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι ξεκίνησε μια σχέση εξ αποστάσεως, με τη Μονρόε να μένει στη δυτική ακτή, ενώ ο ΝτιΜάτζιο στην ανατολική. Αν και προσπάθησαν να κρατήσουν το ειδύλλιό τους μυστικό, τελικά καλύφθηκε ευρέως από τον Τύπο.

Ο «κρυφός» γάμος και η επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά

Έτσι, η σχέση τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και τον Ιανουάριο του 1954, οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο κατακλύστηκε από θαυμαστές και παπαράτσι. Δεδομένου ότι ήθελαν να «κλεφτούν», η Μονρόε δεν φόρεσε παραδοσιακό νυφικό. Αντ' αυτού, επέλεξε ένα σκούρο καφέ κοστούμι με λευκό γούνινο γιακά και μαύρες γόβες, ενώ ο ΝτιΜάτζιο φορούσε ένα απλό κοστούμι, καθώς πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Εκείνη την εποχή, το ζευγάρι δεν μπορούσε να τελέσει εκκλησιαστική τελετή λόγω του γεγονότος ότι και οι δύο είχαν παντρευτεί στο παρελθόν και είχαν πάρει διαζύγιο. Η ένωσή τους σηματοδότησε τον δεύτερο γάμο και των δύο. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, το ζευγάρι ήθελε να αποκτήσει παιδιά, παρά το γεγονός ότι η ηθοποιός έπασχε από ενδομητρίωση.

Το ταξίδι του μέλιτος, η ζήλεια και το διαζύγιο

Όσο ισχυρή κι αν ήταν η σχέση τους, ο γάμος ήταν προφανώς καταδικασμένος από την αρχή λόγω της ζήλειας και της ελεγκτικής συμπεριφοράς του ΝτιΜάτζιο και του φρενήρους προγράμματος γυρισμάτων της Μονρόε.

Χαρακτηριστικό του τελευταίου είναι πως κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος στην Ιαπωνία, ζητήθηκε από τη Μονρόε να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα και να εμφανιστεί για τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, πράγμα που έκανε, αφήνοντας δυσαρεστημένο τον σύζυγό της.

Η σχέση τους επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τη δυσφορία του σχετικά με την εικόνα της Μονρόε ως απόλυτου συμβόλου του σεξ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ηθοποιού για την ταινία "The Seven Year Itch", η οποία περιλαμβάνει τη θρυλική πλέον σκηνή της «ιπτάμενης φούστας», οι θαυμαστές και οι παπαράτσι φέρονται να ήταν επίσης παρόντες και να την επευφημούσαν, γεγονός που κανονίστηκε από τον σκηνοθέτη Billy Wilder, ο οποίος φέρεται να το κανόνισε. Ο ΝτιΜάτζιο, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στα γυρίσματα, φέρεται να έγινε έξαλλος, με αποτέλεσμα οι δυο τους να τσακωθούν δημοσίως.

Τον Οκτώβριο του 1954, αφού επέστρεψε πίσω στο Λος Άντζελες μετά από γυρίσματα στη Νέα Υόρκη, η Μονρόε κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Ντι Μάτζιο επικαλούμενη λόγους «ψυχικής καταπίεσης», σύμφωνα με τον φάκελο. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι μόνο εννέα μήνες.

Σαν σήμερα, 14 Ιανουαρίου

Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου

Το 1941 έρχεται στη ζωή η Η Αμερικανίδα ηθοποιός Φέι Ντάναγουεϊ. Με εξαιρετικές ερμηνείες σε σημαντικές ταινίες που άφησαν εποχή (Μπόνι και Κλάιντ, Υπόθεση Τόμας Κράουν, Chinatown, Τσαμπ). To 1976 βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Το Δίκτυο».

To 1957, σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου, πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Πρωταγωνίστηκε στο αριστούργημα «Καζαμπλάνκα» μαζί με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η τελευταία σκηνή της ταινίας έχει μείνει κλασική.

To 2016 πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν. Ο Καθηγητής Σνέιπ για τους λάτρεις του Χάρι Πότερ και ο κακός Χανς Γκρούμπερ στην πρώτη ταινία «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», ορισμένοι από τους ρόλους που υποδύθηκε.

Γεγονότα σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου

1822: Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο.

1915: Ο επιτελάρχης και μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε υπόμνημά του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τίτλο «Μικρά Ασία: δυνατότητες διανομής» προβάλλει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη εκστρατεία στο μικρασιατικό έδαφος.

1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι - Βενιζέλου, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.

1954: Η Μέριλιν Μονρόε παντρεύεται τον θρύλο του Τζο Ντι Μάτζιο στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος τους, ο δεύτερος και για τους δύο, θα κρατήσει μόνο εννέα μήνες.

1989: Χίλιοι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στο Μπράντφορντ της Αγγλίας και ρίχνουν στην πυρά αντίτυπα του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί «Σατανικοί Στίχοι», θεωρώντας ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

Γεννήσεις σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου

1919: Ο Ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές.

1941: Η Αμερικανίδα ηθοποιός Φέι Ντάναγουεϊ.

1963: Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεμπεργκ.

1971: Ο διεθνής τερματοφύλακας Αντώνης Νικοπολίδης.

Θάνατοι σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου

1898: Ο Βρετανός συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος, Λιούις Κάρολ (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων).

1951: Ο ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1957: Ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

2001: Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας κωμικός ηθοποιός.

2016: Άλαν Ρίκμαν, Βρετανός ηθοποιός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις