Κοσμος

Υεμένη: Χωρίς την άδεια του βρετανικού κοινοβουλίου τα πλήγματα προς τους Χούθι

Ποιες χώρες καταδικάζουν την επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υεμένη: Χωρίς την άδεια του βρετανικού κοινοβουλίου τα πλήγματα προς τους Χούθι
Τέσσερα αεροσκάφη Typhoon απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση της Κύπρου για να πραγματοποιήσουν πλήγματα στην Υεμένη © ΕΡΑ / BRITISH ROYAL AIR FORCE

Η Βρετανία εξαπέλυσε επίθεση προς τους Χούθι της Υεμένης χωρίς την άδεια του βρετανικού κοινοβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα για τα πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη αλλά δεν υπάρχουν σχέδια να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη στήριξη αναφορικά με τη λήψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycq1fw3ld2p)

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα από τον αέρα και τη θάλασσα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι ως απάντηση στις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια δραματική διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ψηφοφορία με αναδρομική ισχύ για τα χτυπήματα, ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε την Παρασκευή: «Δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο. Όπως έχουμε δηλώσει η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων είναι προνόμιο εξουσίας και η κυβέρνηση δεν υπόκειται σε καμία νομική υποχρέωση να ζητήσει την επίσημη έγκριση του κοινοβουλίου».

Υεμένη: Χωρίς την άδεια του βρετανικού κοινοβουλίου τα πλήγματα προς τους Χούθι
© ΕΡΑ / BRITISH ROYAL AIR FORCE

Ρωσία: Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει παράνομα τα πλήγματα εναντίον των Χούθι               

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομα» με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Τα καταδικάζουμε. Γνωρίζετε ότι υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, εμείς απείχαμε, και οι χώρες που πραγματοποίησαν το πλήγμα επιχείρησαν να παράσχουν μια διεθνή νομική βάση για τις ενέργειές τους. Η απόπειρα αυτή ήταν αποτυχής γιατί το ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν παρέχει κάποια δικαίωμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων και επομένως, από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με την Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Όπως είπε η Ρωσία, μοιράζεται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην περιοχή για τα πλήγματα. Το Ριάντ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε «να αποφευχθεί η κλιμάκωση» μετά τις επιθέσεις προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

Η συμμαχική χώρα της Ρωσίας, το Ιράν καταδίκασε επίσης τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα που οδηγούν σε κλιμάκωση.

Υεμένη: Χωρίς την άδεια του βρετανικού κοινοβουλίου τα πλήγματα προς τους Χούθι
© ΕΡΑ / YAHYA ARHAB

Βέλγιο: Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει «αμυντικά» τα πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

Το ΝΑΤΟ εκτίμησε πως τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ήταν «αμυντικά» και κάλεσε τους τελευταίους να θέσουν τέλος στις επιθέσεις τους.

«Τα πλήγματα αυτά ήταν αμυντικά και είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας. «Οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να λάβουν τέλος", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο δήλωσε πως εργάζεται με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και την αποφυγή οποιασδήποτε διάχυσης. 

Τουρκία: Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «δυσανάλογη χρήση βίας» τα πλήγματα 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα ακούει από διάφορους διαύλους πως οι δυνάμεις των Χούθι διεξήγαγαν μια «επιτυχή άμυνα» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Το Ομάν καταδικάζει τη στρατιωτική δράση από «φιλικές χώρες»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι δήλωσε πως η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους στην Υεμένη ήταν αντίθετη με τη σύσταση της χώρας του και το μόνο που θα κάνει είναι να πυροδοτήσει περαιτέρω μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Νωρίτερα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το Ομάν καταδίκασε την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι, αποδοκιμάζοντας τη στρατιωτική δράση από «φιλικές χώρες».

Από την πλευρά του το Ιράκ δήλωσε πως καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη η οποία όπως είπε μπορεί να διευρύνει το πεδίο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

«Πιστεύουμε πως η διεύρυνση του πεδίου της στοχοθέτησης δεν αποτελεί λύση, αλλά μάλλον οδηγεί στη διεύρυνση του πολέμου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα.

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι της Υεμένης

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή, η οποία εξήγησε πως η Ρώμη προτίμησε να ακολουθήσει μια «κατευναστική» πολιτική στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, καθιστώντας αδύνατη μια γρήγορη έγκριση.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε στο Reuters πως οι επιθέσεις των Χούθι έπρεπε να σταματήσουν χωρίς να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα έστελνε ένα πλοίο στην περιοχή έπειτα από αιτήματα για υποστήριξη από πλοιοκτήτριες εταιρίες, αλλά δεν δεσμεύθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή, με άλλους συμμάχους της ΕΕ να φαίνονται επίσης να αποστασιοποιούνται από την πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ