Κοσμος

Νέα αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη βύθιση σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ

Αναστολή του διάπλου της περιοχής από την Maersk

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eρυθρά Θάλασσα: Νέα αναταραχή μετά την βύθιση σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ
Eρυθρά Θάλασσα © ΕPA/ΜΟΗΑΜΜΑD HASSAN (Αρχείου)

Ερυθρά Θάλασσα: Βύθιση σκαφών Χούθι από τις ΗΠΑ

Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν μαχητές Χούθι για να επιτεθούν σε ένα φορτηγό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ειδικότερα, ελικόπτερα από τα αεροπλανοφόρα USS Eisenhower και USS Gravely, απαντώντας σε σήμα κινδύνου από το πλοίο Maersk Hangzhou, ανταπέδωσαν πυρά εναντίον των σκαφών των Χούθι σε αυτοάμυνα και βύθισαν τρία από τα σκάφη. Κανείς από τους επιβαίνοντες σε αυτά δεν επέζησε. Σύμφωνα με την CENTCOM το τέταρτο σκάφος διέφυγε από την θαλάσσια περιοχή.

Νωρίτερα η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε πληροφορία για μια επίθεση σε πλοίο που συνέβη 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την UKMTO, ένα αγνώστου ταυτότητας πλοίο ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη και υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Κανένα μέλος του πληρώματος του πλοίου δεν έχει τραυματιστεί, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Απαγόρευση από την Maersk

Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον ενός από τα πλοία της.

Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς που έχουν πραγματοποιήσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ