Κοσμος

Κατάληψη σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στο Ομάν - Πληροφορίες για έναν Έλληνα ναυτικό στο πλοίο

Οι πρώτες αναφορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεξαμενόπλοιο
(φωτογραφία αρχείου) © Unsplash / Angus Gray

Κατάληψη σε δεξαμενόπλοιο στο Ομάν: Οι πρώτες πληροφορίες και τα δεδομένα που έχουν οι αρχές - Έλληνας ναυτικός στο πλοίο

Ένοπλοι τέσσερις ή πέντε στον αριθμό φαίνεται να έχουν ανέβει σε δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν, όπως ενημέρωσε σήμερα η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). 

Οι ένοπλοι εισβολείς - τέσσερις ή πέντε στον αριθμό - αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες. Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο. Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.

Οπως αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο St Nikolas της ελληνικής ναυτιλιακή εταιρείας Empire Navigation.

Σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ambrey ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.

Κατάληψη σε δεξαμενόπλοιο στο Ομάν - Οι πρώτες πληροφορίες 

Επιπλέον, η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, δήλωσε ότι η κατάληψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από όπου διέρχονται τα πλοία τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ. Η βρετανική υπηρεσία περιέγραψε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου και πρόσθεσε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το πλοίο απέτυχαν. Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι «έξι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Πρόσθεσε ότι οι άγνωστοι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Έλληνας ναυτικός βρίσκεται στο εν λόγω δεξαμενόπλοιο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ