Κοσμος

Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ μετά την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο

Το Τελ Αβίβ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη – Φόβοι για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ μετά την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο
Το Ισραήλ κάνει λόγο για «χειρουργικό πλήγμα με επτά νεκρούς κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη νότια Βηρυτό © ΕΡΑ / ABBAS SALMAN

Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ μετά την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς σε έδαφος του Λιβάνου. Το Τελ Αβίβ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη – Φόβοι για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Με βομβαρδισμούς κατά του Ισραήλ, απαντά η Χεζμπολάχ, στο χτύπημα που έγινε την Τρίτη στη Βηρυτό πρωτεύουσα του Λιβάνου και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς, και ακόμα δύο ηγετικών στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy5178lx5sjd)

Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για επίθεση σε βάρος του Λιβάνου, ωστόσο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως η Jerusalem Post περιγράφουν την δολοφονία ως «γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι και σημαίνει τέλος εποχής για τη Χαμάς». Την ίδια ώρα, η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματά, κάθε συνομιλία για απελευθέρωση ομήρων.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για «χειρουργικό πλήγμα με επτά νεκρούς κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη νότια Βηρυτό», χωρίς να γίνεται λόγος για ανάληψη ευθύνης.

Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ μετά την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο
Το πλήγμα που προκάλεσε το θάνατο του Σαλέχ αλ-Αρούρι, έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος © ΕΑΡ / STRINGER

Να αποφύγει την κλιμάκωση με τον Λίβανο καλεί το Ισραήλ ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Λίβανος  προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με τη Χεζμπολάχ ενώ διακυβεύεται «αν θα απαντήσουν ή όχι». Η Χεζμπολάχ ήδη προειδοποίησε το Ισραήλ, για σκληρά αντίποινα.

Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς απειλές εξαπολύει και το Ιράν ενώ καθυστερεί η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Τελ Αβίβ: Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Για τεράστια έκρηξη που άφησε μόνο διασκορπισμένα μέλη, μιλούν αυτόπτες μάρτυρες στη Βηρυτό. Το πλήγμα που προκάλεσε το θάνατο του Σαλέχ Αλ Αρούρι, έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να κατηγορεί το Ισραήλ. Το ίδιο ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, όμως ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν το επιβεβαιώνει. Και σπεύδει να σημειώσει ότι όποιος το έκανε δεν είχε στόχο το Λίβανο.

Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ μετά την εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο
Ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι © ΕΡΑ / MOHAMED HOSSAM

«Μπορούμε να κάνουμε εικασίες αν θέλετε, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όποιος το έκανε δεν έκανε επίθεση στο λιβανέζικο κράτος, ούτε επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χαμάς, είναι ξεκάθαρο«, τόνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ.

Ο θάνατος του 57χρονου Αρούρι, προκαλεί τεράστια ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς έγινε σε λιβανέζικο έδαφος. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε επίθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

Ο Αρούρι ήταν «σύνδεσμος» μεταξύ Χαμάς -Χεζμπολάχ και Ιράν

Ο Αρούρι ήταν εξέχων στέλεχος της Χαμάς, δεξί χέρι του Ισμαήλ Χανίγιε και υπεύθυνος για τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Βρισκόταν στον Λίβανο ως σύνδεσμος της Χαμάς με την Χεζμπολάχ, ενώ ήταν εκείνος που συνδεόταν περισσότερο με την ηγεσία του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών ήταν «μία δειλή τρομοκρατική επιχείρηση που αποδεικνύει ότι το Σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του μετά από εβδομάδες εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και καταστροφής στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη παρά την στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy50wd5upnuh)

Επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 5 εκατομμύρια δολάρια

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη μεγαλύτερη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του Αχμέντ Γιασίν, το 2004.

Στο άκουσμα του θανάτου του, υποστηρικτές της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη φωνάζοντας το όνομά του ρυθμικά, αλλά και συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το μέλος του υπουργικού πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποφεύγει συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ιδιαίτερα στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάριζε ότι μοναδικός στόχος είναι η Χαμάς, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ τα σενάρια μετεγκατάστασης Παλαιστινίων

Στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται. Κόσμος τρέχει σε πανικό μεταφέροντας τραυματίες μετά από πλήγμα στον καταυλισμό Νουσειράτ, το κέντρο του θύλακα.

Αλλά και στην Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με το Iσραήλ επλήγησαν στόχοι της Χαμάς. Κι ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται δραματικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφουν το δράμα όσων βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Στους πρόχειρους καταυλισμούς παιδιά κάνουν ουρές για να πάρουν έστω και λίγο φαγητό, ενώ η καταστροφή ακόμη και σε νοσοκομεία είναι απερίγραπτη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ΓΙοάβ Γκάλαντ δηλώνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα ο πόλεμος.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις τοποθετήσεις των ισραηλινών υπουργών Μπεν Γκβιρ και Μπεζαμέλ Σμότριτς για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντάς τις.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ