Κοσμος

Πέθανε ο γηραιότερος Ιταλός σε ηλικία 111 ετών

Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία, άνθρωπος στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στην χώρα σε ηλικία 111 ετών
© Comune di Cecina/Facebook

Ιταλία: Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στην χώρα 

Ο γηραιότερος άνδρας της Ιταλίας, ο οποίος απέδιδε τη μακροζωία του στα «ελαφριά γεύματα και το έλαχιστο άγχος», πέθανε σε ηλικία 111 ετών.

Ο Τρίπολι Τζιανίνι, με το παρατσούκλι «Tripolino», πέθανε στο σπίτι του κοντά στο Λιβόρνο της Τοσκάνης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ήταν ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, μετά τον Γάλλο Αντρέ Λουντβίχ, ο οποίος είναι 75 ημέρες μεγαλύτερος.

Ο Τζιανίνι γεννήθηκε το 1912 και έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 111α γενέθλιά του τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι τα μυστικά της μακροζωίας του ήταν τα ελαφριά γεύματα -που συνοδεύονταν πάντα με κρασί-, το να μην έχει άγχος, να μην καπνίζει και να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ως δώρο.

Tripolino Giannini compie 111 anni ed è l'uomo più longevo d'Italia. Festeggiamenti per l'uomo che detiene il record di...

Posted by L'Osservatore di Livorno on Sunday, August 20, 2023

Ο γιος του έγραψε στο Facebook: «Πίστευε ότι ήταν αθάνατος ... αντ' αυτού, στις 9.30 π.μ., την ημέρα του San Silvestro (παραμονή Πρωτοχρονιάς), ο πατέρας μου πέθανε. Ήταν 111 ετών και 133 ημερών - ρεκόρ! Θα συντροφεύει τη γυναίκα του, τη μητέρα μου, που τον περίμενε για πάνω από 40 χρόνια». 

Ο Τζιανίνι ήταν μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των εκατοντάχρονων της Ιταλίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2023 υπήρχαν 22.000 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών - ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Η συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών πάνω από τα 100 είναι γυναίκες.

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πέντε περιοχές στον κόσμο που έχουν υψηλή συγκέντρωση εκατοντάχρονων, ενώ η ιταλική πόλη με τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 100 ετών είναι η Γένοβα στη Λιγουρία.

Την ίδια ώρα, η γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς συμπίπτει με την κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων, ασκώντας πίεση στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγείας.

Η Μελόνι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η αντιστροφή της τάσης των γεννήσεων ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της για το 2024, με 2,5 δισ. ευρώ να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ