Κοσμος

O πλανήτης υποδέχεται το 2024

Πρώτα τα νησιά Κιριμπάτι και επονται Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωτοχρονιά 2024: Πρώτη χώρα που υποδέχθηκε το νέο έτος τα νησιά Κιριμπάτι
© EPA/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Το 2024 ήρθε ήδη στα νησιά Κιριμπάτι - Που ακολούθησε 

Το κοραλλιογενές νησί Κιριτιμάτι, έκτασης 388 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μερικές χιλιάδες κατοίκους, στο αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι, στον Νότιο Ειρηνικό, καλωσόρισε πρώτο το 2024, 14 ώρες πριν από την Ελλάδα,στις 12.00 (ώρα Ελλάδος). Για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τουρίστες στην άλλη άκρη του κόσμου μπόρεσαν να γιορτάσουν ξανά. 

Η Σαμόα, η οποία κατάργησε τη θερινή ώρα πέρυσι, ακολούθησε μια ώρα αργότερα , με τη Νέα Ζηλανδία και την Τόνγκα.

Με υπέροχα πυροτεχνήματα στο μεγαλύτερο νησί της Σαμόα, το Σαβάι  και στην πρωτεύουσα Απία στο νησί Ουπόλου, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την αλλαγή του χρόνου. Η νησιωτική πολιτεία είχε επιστρατεύσει ειδικούς στα πυροτεχνήματα  από τη Νέα Ζηλανδία για το εορταστικό θέαμα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Πύργο του Ουρανού στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας - την πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που γιορτάζει το νέο έτος. Μια αντίστροφη μέτρηση 10 δευτερολέπτων που προβαλλόταν στη βάση του πύργου έδωσε το έναυσμα για την εκθαμβωτική επίδειξη πυροτεχνημάτων, η οποία προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Σειρά πήρε το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χιλιάδες για να απολαύσουν εκστασιασμένοι το 12λεπτο υπερθέαμα των πυροτεχνημάτων – οκτώ τόννοι συνολικά - στη Γέφυρα του λιμανιού και το εμβληματικό κτίριο της Όπερας

Το 2024 έφθασε επίσημα στην ανατολική Αυστραλία, αφού μετά το Σϊδνεϊ το νέο έτος υποδέχθηκαν η Καμπέρα και η Μελβούρνη.

Η τελευταία χώρα που υποδέχεται το 2024 είναι επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα, τα ακατοίκητα αμερικανικά εδάφη Μπέικερ Άιλαντ και Χάουλαντ Άιλαντ, όπου τελειώνει η ημέρα.

Πυρετώδεις προετοιμασίες ανά τον κόσμο

Στην Times Square της Νέας Υόρκης, αξιωματούχοι και διοργανωτές πάρτι λένε ότι είναι προετοιμασμένοι για χιλιάδες κόσμου.  Σε ενημέρωση για την ασφάλεια την Παρασκευή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες απειλές» για το ετήσιο πρωτοχρονιάτικο γλέντι, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην καρδιά του κέντρου του Μανχάταν.

Η γεμάτη διασημότητες εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανές εμφανίσεις από τους Flo Rida, Megan Thee Stallion και LL Cool J, καθώς και τηλεοπτικές εμφανίσεις από την Cardi B και άλλους. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η συμμετοχή αναμένεται να επιστρέψει στα προ-Covid-19 επίπεδα.

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής, όπως και 5.000 στρατιωτικοί, θα κινητοποιηθούν για να εγγυηθούν το ασφαλές πέρασμα στο νέο έτος, μεταξύ αυτών 6.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο Παρίσι, ανακοίνωσε προχ΄θες το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξήγησε ότι «σε ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης τρομοκρατικής απειλής λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», «73 κινητές μονάδες των δυνάμεων επιβολής του νόμου» θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό, όπως και ελικόπτερα.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Παρίσι θα ξεκινήσουν στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας), είπε ο αστυνομικός διευθυντής Λοράν Νουνιέζ.

Προκειμένου να εισέλθουν στην περίμετρο των εκδηλώσεων, οι θεατές θα υποβάλλονται σε έλεγχο, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτήν την περίμετρο, οι πωλήσεις αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα (για παράδειγμα μαχαίρια) θα απαγορευτούν».

Οι αρχές αναμένουν ότι θα προσέλθουν 700.000 έως 1 εκατομμύρια άνθρωποι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεατές συνολικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Τεράστιες οθόνες θα εγκατασταθούν από την Πλατεία Κονκόρντ έως το Σανζ Ελιζέ.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ