- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Από το νέο έτος η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Με τι έχει συνδέσει την έγκριση της Σουηδίας ο Ερντογάν
Τουρκία: Από το 2024 η ψηφοφορία για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Με τι έχει συνδέσει την έγκριση ο Ερντογάν
Η ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή στις 26 Δεκεμβρίου, δεν θα διεξαχθεί «πιθανότατα» πριν από τις αρχές του 2024 με την επιστροφή των βουλευτών στις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τουρκικές κοινοβουλευτικές πηγές.
Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές από χθες το βράδυ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε προχθές, Τρίτη, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά εκκρεμεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής.
Η Τουρκία είναι το τελευταίο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας μαζί με την Ουγγαρία που έκλεισε τον δρόμο στην ένταξη της Σουηδίας προβάλλοντας απαιτήσεις και προσχήματα για να δικαιολογήσει την στάση της.
Η Στοκχόλμη κατέθεσε την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, ταυτόχρονα με την Φινλανδία, η οποία έγινε δεκτή τον περασμένο Απρίλιο.
Το αίτημα που αναμένει η Άγκυρα να απαντηθεί στο Κογκρέσο για τα F-16
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει την δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο πριν από την επανάληψη των εργασιών της τουρκικής βουλής. Αλλά, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ανοικτά συνδέσει το πράσινο φως της Άγκυρας με το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, το οποίο έχει μπλοκαριστεί από το Κονγκρέσο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συνομίλησε χθες με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν «έπειτα από αίτημα του δεύτερου».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χακάν Φιντάν επέμεινε στο θέμα των F-16 και υπενθύμισε ότι η Αγκυρα «περιμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κονγκρέσο να ενεργήσουν με γνώμονα το πνεύμα της συμμαχίας και να σεβασθούν τις ανειλημμένες δεσμεύσεις».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.