Κοσμος

Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η ταινία «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι»

Όταν το πιο γνωστό παραμύθι στον κόσμο έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από τον Walter Disney

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η ταινία «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι»
Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η ταινία «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» © Disney

Σαν σήμερα: Το 1937 κάνει πρεμιέρα η πιο γνωστή ταινία του Walter Disney, η «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι»

H πρώτη πλήρης ταινία με κινούμενα σχέδια της Disney κλείνει σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, 86 χρόνια. Η «Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» προβλήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1937 στο Θέατρο Carthay Circle στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Με το παρατσούκλι «η βλακεία του Γουόλτ» πολλοί δεν πίστευαν σην επιτυχία αυτού του έργου και θεωρούσαν πως δε θα είχε καμία εισπρακτική επιτυχία.

Παρά την αρνητική ωστόσο ατμόσφαιρα, το στούντιο προχώρησε και δημιούργησε ένα όμορφο, συναρπαστικό έργο για την αγάπη, το κακό, την οικογένεια και την καλοσύνη. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων έκανε θριαμβευτική πρεμιέρα με ουρές κόσμου έξω από το Θέατρο. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Charlie Chaplin, Shirley Temple,  Marlene Dietrich και άλλοι ακόμα.

Disney's Snow White and the Seven Dwarfs (Original Theatrical Trailer #1) 1937

Η Disney φέρνει την επανάσταση με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων

Περισσότερα από δύο χρόνια και 1 εκατομμύριο δολάρια απαιτήθηκαν από το προσωπικό της Disney, υπό την επίβλεψη του David Hand, για να ολοκληρωθεί η ταινία. Σε έναν πρόλογο, η Disney κάνει ένα κομπλιμέντο στους εμψυχωτές, τους σχεδιαστές και τους μουσικοσυνθέτες των οποίων οι προσπάθειες δημιούργησαν ένα έργο τέχνης. Τουλάχιστον 62 ονόματα αναγράφονται στους τίτλους πίστωσης ως υπεύθυνοι για διάφορα τμήματα της εργασίας. Τον μεγαλύτερο ωστόσο έπαινο αξίζει ο ίδιος ο Disney για τη συγκέντρωση όλων των διαφορετικών προσπαθειών σε μια σύλληψη ενός μοναδικού σκοπού που φέρει το σημάδι της δημιουργικής φαντασίας.

O Walt Disney έχει χαράξει για τον εαυτό του μια μόνιμη θέση στην αίθουσα της φήμης του κινηματογράφου.
O Walt Disney έχει χαράξει για τον εαυτό του μια μόνιμη θέση στην αίθουσα της φήμης του κινηματογράφου © Wikimedia Commons

Η εξαιρετική δεξιοτεχνία της Disney, η οποία έχει εμφανιστεί συχνά σε προηγούμενα σύντομα κινούμενα σχέδια όπως τα «τρία Γουρουνάκια», «η χελώνα και ο λαγός» και ο ακαταμάχητος Μίκυ Μάους και Ντόναλντ Ντακ είναι απλώς ενδεικτική της αριστείας του. Το παραμύθι της Χιονάτης δεν είναι μικρό σε μήκος. Έχει διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά με απολαυστική αφήγηση, με νέο σχέδιο και μοτίβο στην οθόνη.

Ενώ κανείς θαυμάζει την επιδεξιότητα των παραγωγών του, η «Χιονάτη» δεν επιτρέπει νοητικές ταραχές κατά τη διάρκεια του ξετυλίγματος της. Η αρχή δείχνει το εξώφυλλο του βιβλίου παραμυθιών των αδερφών Γκριμ. Οι σελίδες γυρίζουν στην ιστορία της μικρής πριγκίπισσας που γλίτωσε από τη ζήλια της θετής μητέρας της βασίλισσας. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία γοητευτικής μουσικής και κατάλληλων ηχητικών εφέ, οι ζωγραφισμένες φιγούρες της ιστορίας κινούνται στις περιπέτειές τους με ρεαλισμό που ενισχύεται από την εικαστική ποίηση.

The Making of Snow White - DisneyAvenue.com

Οι «ανθρώπινοι» χαρακτήρες της ταινίας

Όλοι οι χαρακτήρες αποκτούν ρεαλιστικές προσωπικότητες. Η Χιονάτη είναι η ενσάρκωση της κοριτσίστικης γλυκύτητας και καλοσύνης, που αποδεικνύεται στην αγάπη της για τα πουλιά και τα μικρά ζώα του δάσους που είναι φίλοι της και, όπως εξελίσσεται στη συνέχεια, οι διασώστες της. Η βασίλισσα είναι μια κακή γυναίκα με ανθρωποκτονικά ένστικτα, που συναναστρέφεται με τη μαύρη μαγεία και τις δυνάμεις του κακού και του κάτω κόσμου. Και οι επτά μικροί νάνοι, Doc, Grumpy, Dopey, Sleepy, Happy, Sneezy και Bashful, είναι οι ενσαρκώσεις των ονομάτων τους, ο καθένας με τις δικές του ανδρικές αδυναμίες.

Αν και η ταινία είναι γεμάτη με στιγμές ξεκαρδιστικής κωμωδίας, είναι μοναδική λόγω άλλων εξίσου ισχυρών χαρακτηριστικών ψυχαγωγίας. Υπάρχει, για παράδειγμα, η σειρά κατά την οποία οι νάνοι, επιστρέφοντας στο εξοχικό τους από τη σκληρή δουλειά μιας μέρας στα αδαμαντωρυχεία, ανακαλύπτουν ότι το μικρό τους σπίτι είναι πεντακάθαρο. Κάποιος έχει παρεισφρήσει ερήμην τους. Ο Dopey πάει στην κρεβατοκάμαρα στην κορυφή της σκάλας για να ερευνήσει. Υπάρχει σασπένς και προσμονή. Όταν η πριγκίπισσα ξυπνά και καθησυχάζει τους παράξενους οικοδεσπότες της ότι είναι καλή μαγείρισσα και οικονόμος, ακολουθεί ένας χαρούμενος χορός.

Οι μικροί βοηθοί της Χιονάτης, τα κουνέλια, οι σκίουροι, τα ελαφάκια και η χελώνα, είναι καταπληκτικά πλάσματα. Το ίδιο και τα πουλιά, που μεταφέρουν το μήνυμά της.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας που την καθιστούν πρωτοποριακή

Οπτικά, η ταινία είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της Technicolor, της συνθετικής μεθόδου προσθήκης χρώματος. Λέγεται ότι η Disney έχει τελειοποιήσει ορισμένες διαδικασίες φωτογραφίας που δημιουργούν ψευδαισθήσεις βάθους σε ορισμένες από τις σκηνές. Κυριαρχούν οι παστέλ αποχρώσεις και λείπουν οι φανταχτεροί, λαμπεροί χρωματισμοί.

Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και ο συγχρονισμός των λέξεων με τα κινούμενα χείλη των χαρακτήρων γίνεται τέλεια. Πιθανώς το καλύτερο αποτέλεσμα στην εικόνα είναι η αναπαραγωγή των ηχών από τα βάθη του πηγαδιού των ευχών. Σε αυτό το τμήμα, όπως και στα άλλα, η ταινία αντικατοπτρίζει μια σχολαστική δεξιοτεχνία.

Επιχειρώντας αυτή τη μνημειώδη καινοτομία, ο Walt Disney έχει χαράξει για τον εαυτό του μια μόνιμη θέση στην αίθουσα της φήμης του κινηματογράφου. Τα χρόνια της αφοσιωμένης δημιουργικής του δουλειάς έχουν καρποφορήσει θαυμάσια και, παρά τις γενναιόδωρες πιστώσεις του στους βοηθούς του, η εικόνα αποτελεί φόρο τιμής στο δικό του εξαιρετικό θάρρος και στην ευαίσθητη ιδιοφυΐα του.

Γεγονότα σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

69 - Η ρωμαϊκή σύγκλητος ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Βεσπασιανό, τον τελευταίο του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων.
1124 - Χειροτονείται ο Πάπας Ονώριος Β΄.
1140 - Ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας πολιορκεί το Βάινσμπεργκ.
1237 - Ο μογγολικός στρατός του Μπατού καταλαμβάνει το Ριαζάν.
1832 - Οι αιγυπτιακές δυνάμεις νικούν τα οθωμανικά στρατεύματα στη μάχη του Ικονίου.
1872 - Αποστολή Τσάλεντζερ: το HMS Τσάλεντζερ, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Τζορτζ Ναίαρς, σαλπάρει από το Πόρτσμουθ.
1879 - Παγκόσμια πρεμιέρα για το Σπίτι της Κούκλας του Ερρίκου Ίψεν στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
1907 - Ο χιλιανός στρατός σκοτώνει πάνω από 2.200 απεργούς εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου στο Ικίκε της Χιλής.
1919 - Η Αμερικανίδα αναρχική Έμμα Γκόλντμαν απελαύνεται στη Ρωσία.
1923 - Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Νεπάλ υπογράφουν επίσημα συμφωνία φιλίας, η οποία διαδέχεται τη συνθήκη που υπεγράφη το 1816.
1937 - Κάνει πρεμιέρα η ταινία Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η πρώτη στον κόσμο μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται στην Ταϊλάνδη επίσημη συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Ταϊλάνδης και Ιαπωνίας.
1944 - Μάχη της Άρτας: Δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. επιτίθενται στις δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. που εδρεύουν στην Άρτα.
1946 - Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι σκοτώνει 1.330 άτομα στην Ιαπωνία.
1963 - Ξεσπούν διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, με τελικό αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 25.000 Τουρκοκυπρίων.
1965 - Υιοθετείται η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων.
1967 - Ο Λούις Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, πεθαίνει στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, έχοντας ζήσει 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
1968 - Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 8 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, θέτοντας το πλήρωμά του σε σεληνιακή τροχιά στην πρώτη επίσκεψη ανθρώπων σε άλλο ουράνιο σώμα.
1970 - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Grumman F-14 Tomcat.
1973 - Αρχίζει η διάσκεψη της Γενεύης για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση.
1988 - Βόμβα εκρήγνυται επί της πτήσης 103 της Pan American πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, σκοτώνοντας 270 άτομα. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η πιο θανατηφόρα αεροπορική καταστροφή που συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία.
1988 - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Antonov An-225, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο.
1990 - Σεισμός μεγέθους 6,0 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τους νομούς Πέλλας και Κιλκίς. Ο απολογισμός ήταν ένας νεκρός και 60 τραυματίες ενώ βλάβες παρατηρήθηκαν στην Πέλλα και στην Έδεσσα.
1992 - Δευτέρα 21η Δεκεμβρίου του 1992 - Δολοφονική απόπειρα της 17Ν εναντίον του βουλευτή Άρτας της ΝΔ Ελευθερίου Παπαδημητρίου.
1995 - Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά από 28 χρόνια κατοχής.
2007 - Στη συνθήκη του Σένγκεν προσχωρούν 9 νέα κράτη-μέλη: Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία.

Γεννήσεις σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

1401 - Μαζάτσο, Ιταλός ζωγράφος
1489 - Τόμας Μύντσερ, Γερμανός θεολόγος
1512 - Βονιφάτιος Δ΄, μαρκήσιος του Μομφερράτου
1795 - Λέοπολντ φον Ράνκε, Γερμανός ιστορικός
1799 - Τζορτζ Φίνλεϊ, Βρετανός ιστορικός
1804 - Μπέντζαμιν Ντισραέλι, Άγγλος πολιτικός
1815 - Τομά Κουτύρ, Γάλλος ζωγράφος
1818 - Αμαλία, βασίλισσα της Ελλάδας
1849 - Πέτρος Ανταμιάν, Αρμένιος ηθοποιός και συγγραφέας
1917 - Χάινριχ Μπελ, Γερμανός συγγραφέας
1918 - Κουρτ Βαλντχάιμ, Αυστριακός πολιτικός
1931 - Ρεντά Μαλέκ, Αλγερινός πολιτικός
1937 - Τζέιν Φόντα, Αμερικανίδα ηθοποιός
1940 - Φρανκ Ζάπα, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
1942 - Γιώργος Αμερικάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1942 - Χου Ζιντάο, Κινέζος πολιτικός
1947 - Πάκο ντε Λουθία, Ισπανός κιθαρίστας
1947 - Κωστής Παπαγιώργης, Έλληνας συγγραφέας
1948 - Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Αμερικανός ηθοποιός
1949 - Νίκος Σηφουνάκης, Έλληνας πολιτικός
1959 - Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ, Αμερικανίδα δρομέας
1966 - Κίφερ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός
1967 - Μιχαήλ Σαακασβίλι, Γεωργιανός πολιτικός
1976 - Μιρέλα Μανιάνι, Ελληνίδα ακοντίστρια
1976 - Άρης Σερβετάλης, Έλληνας ηθοποιός
1977 - Εμμανουέλ Μακρόν, Γάλλος πολιτικός
1982 - Πρίμο Κολόν, Πορτορικανός παλαιστής
1990 - Γιάννης Φετφατζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

1308 - Ερρίκος Α΄, λάντγραβος της Έσσης
1375 - Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
1495 - Τζάσπερ Τυδώρ, δούκας του Μπέντφορντ
1549 - Μαργαρίτα, βασίλισσα της Ναβάρρας
1603 - Μωάμεθ Γ΄, Οθωμανός σουλτάνος
1741 - Μπερνάρ ντε Μονφωκόν, Γάλλος μοναχός
1882 - Φραντσέσκο Χάγιεζ, Ιταλός ζωγράφος
1907 - Κλάρα Χίτλερ, Αυστριακή μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ
1935 - Κουρτ Τουχόλσκυ, Γερμανός δημοσιογράφος
1940 - Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας
1941 - Φρέντερικ Μπάντινγκ, Καναδός ιατρός
1942 - Φραντς Μποάζ, Γερμανός ανθρωπολόγος
1945 - Τζωρτζ Σμιθ Πάττον, Αμερικανός στρατιωτικός
1955 - Γκαρεγκίν Τερ-Χαρουτιουνιάν, Αρμένιος πολιτικός
1968 - Βιττόριο Πότσο, Ιταλός προπονητής ποδοσφαίρου
1999 - Βάσος Ανδριανός, Έλληνας ηθοποιός
2006 - Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν
2009 - Χρήστος Λαμπράκης, Έλληνας επιχειρηματίας
2015 - Ντέγιαν Μπρντζόβιτς, Σέρβος πετοσφαιριστής
2017 - Μπρους Μακάντλες ΙΙ, Αμερικανός αστροναύτης
2017 - Ρόζγουελ Ραντ, Αμερικανός μουσικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ