Κοσμος

Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες στην Ισλανδία - Ποτάμια λάβας παντού

Δείτε live την έκρηξη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες στην Ισλανδία - Ποτάμια λάβας παντού
Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες στην Ισλανδία - Ποτάμια λάβας παντού © Unsplash

Ισλανδία: Συντριβάνια λάβας και καπνός μετά την έκρηξη του ηφαιστείου - Εκκενώθηκε χωριό

Εξακολουθεί να εκρήγνυται το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Από χθες που ξεκίνησε η έκρηξη τα συντριβάνια λάβας έφτασαν ως και 100 μέτρα, την ώρα που η λάμψη της ήταν ορατή μέχρι και το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ρέικιαβικ.

Το Γκρίνταβικ, ένα ψαροχώρι στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, έχει εκκενωθεί κατόπιν εντολής της αστυνομίας λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης.

«Θέλουμε να ζητήσουμε από τους οδηγούς να μην μπλοκάρουν δρόμους και να δημιουργήσουν περιττούς κινδύνους! Κρατήστε τους δρόμους ανοιχτούς, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απομακρυνθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η αστυνομία.

Grindavik

Αυτή την στιγμή η ρωγμή του ηφαιστείου έχει ξεπεράσει τα 3 χλμ και πλησιάζει προς την πόλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοποθεσία της ρωγμής ενέχει κίνδυνο για τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi και την πόλη Γκρίνταβικ. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα, δε, με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τα τέλη Οκτωβρίου είχαν εντοπιστεί στην χώρα χιλιάδες σεισμοί.

«Εξετάζουμε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Thorvaldur Thordarson, ηφαιστειολόγος στην Ισλανδία. «Η έκρηξη φαίνεται μεγάλη και μόλις δύο χιλιόμετρα από τις μεγάλες υποδομές».

Áhöfnin á TF-EIR, þyrlu Landhelgisgæslunnar, flaug yfir Sundhnúkagígaröðina fyrr í kvöld með vísindamenn almannavarna,...

Posted by Landhelgisgæsla Íslands/Icelandic Coast Guard on Monday, December 18, 2023

Να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας. «Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», ανέφερε στον ιστότοπό της η χώρα.

Άλλωστε, η Ισλανδία των 130 ηφαιστείων απλώνεται σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκπέμπει λάβα ή μάγμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ