Κοσμος

Ισλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του ηφαιστείου - 800 νέοι σεισμοί σε 15 ώρες

«Περιμένουμε να θάψει τα σπίτια μας» αναφέρει κάτοικος της πόλης Γκρίνταβικ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του ηφαιστείου
Φωτογραφία Αρχείου από έκρηξη σε ηφαίστειο στην Ισλανδία © EPA/GOLLI / ICELAND

Ισλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του ηφαιστείου - «Περιμένουμε να θάψει τα σπίτια μας» αναφέρει κάτοικος της πόλης Γκρίνταβικ

Η σεισμική δραστηριότητα στην Ισλανδία τις τελευταίες εβδομάδες δε λέει να σταματήσει. Χιλιάδες σεισμοί μέρα παρά μέρα «χτυπούν» τη νοτιοδυτική Ισλανδία, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνο η έκρηξη του ηφαιστείου στη περιοχή Fagradalsfjall.

Στη Δυτική Ισλανδία, το ηφαίστειο ενδέχεται να εκραγεί σαν ένα «κουτάκι αναψυκτικού», μέσα σε λίγες μόλις ώρες, μετά την καταγραφή περίπου 800 νέων σεισμών από το Μετεωρολογικό Γραφείο του μέσα σε ένα διάστημα 15 ωρών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx1sark1es9d)

Ένας υπόγειος ποταμός λάβας, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, κινείται προς την επιφάνεια της γης.

Οι δηλώσεις ενός κατοίκου της Γκρίνταβικ

Η Γκρίνταβικ, μια αλιευτική κωμόπολη με 4.000 κατοίκους στη Βόρεια Δυτική Ισλανδία, εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της πιθανής έκρηξης.

«Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ξέρετε, τις τελευταίες τέσσερις μέρες ξυπνάω μετά από δύσκολο ύπνο, είναι τόσο ανησυχητικό, ακούω τις ειδήσεις, όλο ακούω τις ειδήσεις» λέει ο Έιναρ Νταγκμπιαρντσον, κάτοικος της Γκρίνταβικ. Προσθέτει πως «Περιμένουμε να θάψει τα σπίτια μας».

«Όσοι θέλουν να μπουν στην πόλη για να πάρουν τα πράγματά τους έπρεπε να περιμένουν σε μια ουρά σε ένα οδόφραγμα.

Είναι συναισθήματα που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει. Να περιμένεις το ηφαίστειο να εκραγεί και να θάψει την πόλη και το σπίτι σου».

«Ο κόσμος περιμένει τώρα με αγωνία να δει τι θα συμβεί στην πόλη. Αν όντως προκύψει η έκρηξη, η πόλη μπορεί να γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά μια έκρηξη μπορεί επίσης να θάψει απλώς την πόλη. Έτσι, δεν ξέρουμε ποιο σενάριο είναι το πιο πιθανό» τονίζει ο Άρι Τράουστι, γεωφυσικός.

Η Ισλανδία, η οποία διαθέτει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ