Κοσμος

Ισλανδία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απειλής ηφαιστειακής έκρηξης

Οι Αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν την περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισλανδία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απειλής ηφαιστειακής έκρηξης
Ισλανδία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απειλής ηφαιστειακής έκρηξης © Unsplash

Ισλανδία: Σε έκτακτη ανάγκη λόγω απειλής ηφαιστειακή έκρηξης - Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν την περιοχή 

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισλανδία, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,0 Ρίχτερ που προκλήθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη χώρα στην περιοχή Fagradalsfjall, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ.

Ο σεισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος, από όταν ξεκίνησε ο «χορός» των Ρίχτερ στην Ισλανδία στα τέλη του Οκτώβρη. Ο κύριος σεισμός δεν ανησύχησε τόσο τις Αρχές και τους σεισμολόγους αλλά η σεισμική ακολουθία που παραμένει αρκετά έντονη στη περιοχή με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί περίπου 800 μετασεισμοί μικρότερους μεγέθους.

Όπως είναι λογικό, έχουν προκληθεί φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου και χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την νοτιοδυτική πόλη Γριντάβικ, ενώ έκλεισε και ο τουριστικός προορισμός και «ατραξιόν» της περιοχής, το Blue Lagoon.

Σε καθημερινή βάση αρκετοί σεισμοί μικρών εντάσεων 

Η περιοχή γύρω από το όρος Thorbjorn στη έχει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες μικρούς σεισμούς κάθε μέρα λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακού μάγματος -λιωμένου πετρώματος- σύμφωνα με την ΙΜΟ, το αντίστοιχο της ΕΜΥ για την Ισλανδία.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα πλησιάζει στην επιφάνεια, ενώ το 2010 με την έκρηξη του Eyjafjallajokull, έκλεισε ο εναέριος χώρος της βόρειας Ευρώπης για πολλές ημέρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ