Κοσμος

Ισραήλ: Θρήνος στην κηδεία ισραηλινού ομήρου - Ο αδελφός του κατηγορεί τον στρατό ότι τον «δολοφόνησε»

Τα μηνύματα SOS των τριών απαχθέντων είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού σε άσπρο σεντόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Θρήνος στην κηδεία ισραηλινού ομήρου - Ο αδελφός του κατηγορεί τον στρατό ότι τον «δολοφόνησε» Τα μηνύματα SOS είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού σε άσπρο σεντόνι
Τα μηνύματα SOS είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού © X / The Times of Israel

Ισραήλ: Θρήνος στην κηδεία ισραηλινού ομήρου - Ο αδελφός του κατηγορεί τον στρατό ότι τον «δολοφόνησε» - Τα μηνύματα SOS είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού σε άσπρο σεντόνι

Ο αδελφός ενός από τους τρεις ομήρους που σκότωσαν κατά λάθος μέλη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας κατηγόρησε την Κυριακή, στην κηδεία του, αυτούς που τον «εγκατέλειψαν» και τον «δολοφόνησαν», παρότι «τα έκανες όλα σωστά».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxr92o9865ht)

Ο Ιντό Σαμρίζ απευθυνόταν στον αδελφό του Αλόν, 26 ετών, κατά την τελετή της κηδείας στο Σεφαΐμ, κιμπούτς βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ο Αλόν, που απήχθη την 7η Οκτωβρίου, έπεσε νεκρός μαζί με άλλους δυο ομήρους, καθώς φώναζαν για βοήθεια στα εβραϊκά, ανεμίζοντας λευκή σημαία, γυμνόστηθοι για να μη νομίσει κανείς πως ήταν τρομοκράτες της Χαμάς. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι τρεις άτυχοι νέοι άνδρες είχαν ξεφύγει από τη Χαμάς ή τους χρησιμοποίησαν ως ασπίδα ή υποχρεώθηκαν να τους αφήσουν μέσα στην ένταση της μάχης.

Ο Τσαχάλ έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή το βράδυ φωτογραφίες που είπε πως τραβήχτηκαν στον τόπο της τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ άλλων διακρίνονται μηνύματα γραμμένα στα εβραϊκά πάνω σε λευκό χαρτί: «SOS», «Βοήθεια», «Τρεις όμηροι».

Τα μηνύματα είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού, ανέφερε ο στρατός. «Με βάση την έρευνά μας στο πεδίο, φαίνεται πως οι τρεις όμηροι είχαν διαμείνει για κάποιο καιρό στο κτίριο όπου βρέθηκαν τα μηνύματα», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι μια τεράστια τραγωδία. Έπρεπε να είχε γίνει μια συμφωνία πολύ, πολύ νωρίτερα. Και όλες αυτές οι ζωές όλων αυτών των αθώων ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν σωθεί». Ο 28χρονος Γιοτάμ Χαϊμ, ο 25χρονος Σαμέρ Ταλάλκα και ο 26χρονος Αλόν Σαμρίζ είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τα κιμπούτζ Κφαρ Αζά και Νιρ Αμ. Σκοτώθηκαν στη συνοικία Σεϊτζάγια της Πόλης της Γάζας από ισραηλινούς στρατιώτες που θεώρησαν ότι απειλούνταν.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν διαδοχικά λάθη: οι όμηροι χτυπήθηκαν αφού είχαν βγει από ένα κτίριο γυμνοί από τη μέση και πάνω κρατώντας μια αυτοσχέδια λευκή σημαία. Οι δύο έπεσαν αμέσως νεκροί ενώ ο τρίτος επέστρεψε τραυματισμένος στο κτίριο για να πυροβοληθεί λίγο αργότερα από έναν άλλο στρατιώτη που θεώρησε ότι επρόκειτο για παγίδα της Χαμάς.

Οργή και αγανάκτηση για το λάθος του ισραηλινού στρατού

Αφού έγινε γνωστό το περιστατικό, και μπροστά στην οργή πολλών Ισραηλινών, ο στρατός δεν έχει σταματήσει να εκδίδει ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας πως άντλησε «διδάγματα».

Η πίεση των οικογενειών των ομήρων, που ζητούν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, συνεχίζεται.

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία το βράδυ του Σαββάτου μπροστά στο Τελ Αβίβ και κατασκήνωσαν μπροστά στο υπουργείο Άμυνας απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για να επιστρέψουν οι δικοί τους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε το Σάββατο πως «ράγισε η καρδιά του» προσθέτοντας πως θέλει να «διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση», την ώρα που η Χαμάς τονίζει πως για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους προϋπόθεση είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο στρατός εξέφρασε τη λύπη του για το «τραγικό συμβάν» σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας όπου οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν «μεγάλη πίεση», εμπλέκονται σε «εντατικές μάχες» και πέφτουν σε «πολλές ενέδρες». Έκανε ωστόσο λόγο για «παραβίαση των κανόνων εμπλοκής» και διευκρίνισε πως διενεργείται έρευνα.

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων δηλώνουν ότι οι στρατιώτες που πυροβόλησαν παραβίασαν τα πρωτόκολλα εμπλοκής, ωστόσο αμέσως μετά το περιστατικό το γενικό επιτελείο έστειλε νέα πρωτόκολλα στις χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα. Φαίνεται ότι ο στρατός δεν είχε λάβει υπ’ όψη το σενάριο ομήρων που θα ξέφευγαν από τη Χαμάς και θα βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης. Η δημόσια συγγνώμη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι αρκετή για τους συγγενείς των ομήρων.

«Επέζησες 70 ημέρες στην κόλαση», είπε η Ντικλά, η μητέρα του Αλόν, στην κηδεία. «Μια στιγμή ακόμα και θα ήσουν στην αγκαλιά μου».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxqrhfr80i9t)

Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για ομήρους

Το τραγικό περιστατικό φαίνεται ότι μπορεί να αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Όσλο της Νορβηγίας σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και όλα αυτά φυσικά, στο πλαίσιο μία νέας κατάπαυσης του πυρός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxqsg5yjr8gh)

Γάζα: Άνοιξε δεύτερο συνοριακό πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας άνοιξε την Κυριακή το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ που αναμένεται να διπλασιάσει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέχρι στιγμής, τρόφιμα και φάρμακα περνούσαν μόνο από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Για λόγους ασφαλείας, το Ισραήλ επέτρεπε τη διέλευση μόνο 100 φορτηγών ανά ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα. Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο επιπλέον βοήθειας για τους αμάχους στην περιοχή. 

Το Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας ήταν ένα από τα κυριότερα περάσματα στο θύλακα πριν τον έναρξη του πολέμου και επιτρέπει μια πιο ταχεία διαδικασία διέλευσης σε σχέση με τη Ράφα.

Ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), μια μονάδα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για το συντονισμό μη στρατιωτικών ζητημάτων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης, του ισραηλινού στρατού, διεθνών οργανισμών και της Παλαιστινιακής Αρχής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτό το πέρασμα άνοιξε κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ και ότι τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας.

Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το Κερέμ Σαλόμ άνοιξε και πάλι, ενώ εκ μέρους της Ερυθράς Ημισελήνου της Αιγύπτου επιβεβαιώνεται ότι από το πέρασμα που επαναλειτούργησε πέρασαν χθες 79 φορτηγά.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι με το νέο πέρασμα το Ισραήλ θα μπορεί να τηρεί τη δέσμευσή του για άδεια διέλευσης 200 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα.

Πηγή: ertnews

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ