Κοσμος

Γαλλία: Αυστηρότερα μέτρα για την παράτυπη μετανάστευση

Το 70% των ερωτηθέντων έρευνεας είναι υπέρ δημοψηφίσματος με θέμα τον έλεγχο και τη μείωση της εξω-ευρωπαϊκής μετανάστευσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Αυστηρότερα μέτρα για την παράτυπη μετανάστευση
© Colors Hunter - Chasseur de Couleurs / Getty Images

Γαλλία: Η διάθεση των αρχών να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση - Το νομοσχέδιο Ζεράλντ Νταρμανέν που καταψηφίστηκε και οι υποσχέσεις Μακρόν

Το νομοσχέδιο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν για τον έλεγχο της μετανάστευσης καταψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση. Η δεξιά το απέρριψε ως άτολμο και αναποτελεσματικό, απαιτώντας δραστικότερα μέτρα, ενώ η αριστερά το θεώρησε από την αρχή ξενοφοβικό.

Όσοι ανησυχούν για την κοινωνική συνοχή στη Γαλλία, εμφανίζουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 2,2 φορές από το 1968 μέχρι το 2021. Ο γενικός πληθυσμός αυξήθηκε 1,4 φορές. Σύμφωνα με ένα βιβλίο του Didier Leschi, ειδήμονα στα ζητήματα της μετανάστευσης και της κοσμικότητας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, 1 στους 4 κατοίκους της Γαλλίας προέρχεται από τη μετανάστευση· σήμερα, υπολογίζεται ότι το 10-11% του πληθυσμού έχει εξω-ευρωπαϊκή προέλευση.

Κάθε χρόνο εκδίδονται στη Γαλλία 200.000 κάρτες παραμονής σε αλλοδαπούς: οι περισσότερες αφορούν σπουδαστές —να σημειωθεί ότι λιγότερο από 50% των ξένων σπουδαστών ολοκληρώνουν τις σπουδές τους— καθώς και συγγενείς ατόμων που ήδη ζουν στη χώρα. Προστίθεται ο αριθμός των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ωστόσο, ένας άγνωστος αριθμός αλλοδαπών εισέρχεται χωρίς την πρόθεση να φοιτήσει σε ΑΕΙ ή να συναντήσει μέλη της οικογένειας του: το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να εργαστεί νομίμως και να ενταχθεί μέσω της εργασίας. Η μεταναστευτική πίεση, η οποία γίνεται αισθητή από τη δημογραφική αλλοίωση του κατοικημένου χώρου και του σχολείου, καθώς και από την αύξηση της επαιτείας, έχει οδηγήσει σε δημοσκοπήσεις με ερώτημα σχετικό δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ δημοψηφίσματος με θέμα τον έλεγχο και τη μείωση της εξω-ευρωπαϊκής μετανάστευσης.

Ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα προτιμούσε να αποφύγει τέτοιου είδους διαδικασίες, υποσχέθηκε να περιορίσει τη μετανάστευση και να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για να προστατέψει τα ανατολικά της σύνορα, οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο τα παράλια της Μεσογείου. H Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser ανακοίνωσε την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, καθώς και τη διευκόλυνση των απελάσεων. Στη Γαλλία πάντως, οι απελάσεις γίνονται πολύ δύσκολα και μολονότι το 2021 καταγράφηκαν 17.000, πάνω από 100.000 άτομα που ζουν παράτυπα στη χώρα είναι γνωστά στις αρχές, ενώ το σύνολό τους υπολογίζεται σε περισσότερο από 600.000. Ένας αριθμός παράτυπων μεταναστών αποχωρεί ετησίως μετά από σχετική ειδοποίηση που λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών: πρόκειται για περίπου 1.500 αποχωρήσεις ετησίως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ