- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: «Επαναστατική συμφωνία» για τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζόμενων σε ψηφιακές πλατφόρμες
Συμφώνησαν σε νομοθεσία τα κράτη μέλη - Τι προβλέπει
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βελτιώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες - Υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια - Το περιεχόμενο της φιλόδοξης νομοθεσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε νομοθεσία που έχει σκοπό να ενισχύσει τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber ή η Deliveroo.
Η συμφωνία προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό ως μισθωτών πολλών ανθρώπων που θεωρούνται σήμερα ανεξάρτητοι εργαζόμενοι προκειμένου να ενισχύσει κυρίως την κοινωνική προστασία τους.
Ενώ οι ρυθμίσεις γα τις πλατφόρμες σήμερα διαφέρουν πολύ μεταξύ των 27, η νέα νομοθεσία φιλοδοξεί να ορίσει ταυτόσημους κανόνες στην κλίμακα της ΕΕ προκειμένου να καθοριστεί αν οι διανομείς γευμάτων ή οι οδηγοί οχημάτων προς ενοικίαση VTC (Voiture de transport avec chauffeur) που εργάζονται στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί.
Η ΕΕ εκτιμά σε "τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια" τον αριθμό των εργαζομένων στις πλατφόρμες σήμερα που θεωρούνται αδίκως ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.
"Οι οδηγοί και οι διανομείς θα αποκτήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα που δικαιούνται" ενώ "οι πλατφόρμες θα αποκομίσουν νομική ασφάλεια", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίκολας Σμιτ, από τον οποίο προήλθε το σχέδιο ρύθμισης που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021.
Από τότε, το κείμενο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανακοίνωσαν σήμερα μια πολιτική συμφωνία. Θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια και από το Συμβούλιο της ΕΕ που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.
Τεκμήριο μισθωτής εργασίας
"Πρόκειται για μια 'επαναστατική' συμφωνία και για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες", δήλωσε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, εισηγήτρια του κειμένου.
Προκειμένου να εναρμονιστεί το καθεστώς των εργαζομένων στις πλατφόρμες, η νέα νομοθεσία θεσπίζει πέντε κριτήρια: η πλατφόρμα να καθορίζει τα επίπεδα των αποδοχών, να επιβλέπει από απόσταση τις παροχές προς αυτούς, να μην επιτρέπει στους υπαλλήλους της να επιλέξουν τα ωράριά τους ή να αρνηθούν αποστολές, να επιβάλλει στους εργαζόμενους να φοράνε στολή, ή ακόμη να απαγορεύει σε αυτούς να εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις.
Αν πληρούνται τουλάχιστον δύο απ' αυτά τα κριτήρια, η πλατφόρμα θα "θεωρείται" εργοδότης και θα υπόκειται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο (ελάχιστος μισθός, χρόνος εργασίας, αποζημίωση ασθενείας, πρότυπα ασφάλειας...) και υπαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας.
Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν αυτόν τον κατάλογο των κριτηρίων.
Το τεκμήριο της μισθωτής εργασίας μπορεί να ζητηθεί από τον εργαζόμενο, από τους εκπροσώπους του και από τις αρμόδιες αρχές με δική τους πρωτοβουλία.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης από την πλατφόρμα, είναι εκείνη που οφείλει να παράσχει αποδείξεις ότι το καθεστώς ανεξάρτητου εργαζόμενου αιτιολογείται προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.
Διαφάνεια αλγορίθμων
Οι επιχειρήσεις του τομέα δηλώνουν πως οι εργαζόμενοι τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ του ανεξάρτητου καθεστώτος. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα επιπλέον κόστη που αναμένεται να υποστούν, λέγοντας πως φοβούνται αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.
"Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ ενός μοντέλου που δίνει στους εργαζομένους των πλατφορμών αυτό που λένε πως θέλουν: την ανεξαρτησία, πλεονεκτήματα και την ευελιξία", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού Uber. Εξέφρασε την ελπίδα πως το κείμενο θα επιφέρει "νομική σαφήνεια".
Οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες διαχειρίζονται εφαρμογές που φέρνουν σε επαφή πελάτες με παρόχους υπηρεσιών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολλές δίκες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο κυρίως για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων τους. Οι τελευταίοι έχουν κινητοποιηθεί επίσης για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αλγορίθμων των εφαρμογών, ενημερώνοντας τους εργαζομένους για τον τρόπο με τον οποίο επιτηρούνται και αξιολογούνται (κατανομή αποστολών, απόδοση πριμ...)
Θα απαγορεύεται επίσης η λήψη ορισμένων σημαντικών αποφάσεων, όπως οι απολύσεις και οι κατασχέσεις λογαριασμών, χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Οι πλατφόρμες θα πρέπει ακόμη να αποτιμούν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που λαμβάνονται από αυτοματοποιημένες πλατφόρμες για τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η επεξεργασία ορισμένων προσωπικών δεδομένων θα απαγορευθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πεποιθήσεις ή τις ιδιωτικές ανταλλαγές με συναδέλφους.
Οι πλατφόρμες θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν πληροφορίες για τους ανεξάρτητους εργαζομένους που απασχολούν στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στα συνδικάτα που εκπροσωπούν αυτούς τους εργαζόμενους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Τι ισχύει για λιπάσματα και ετικέτες
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μορφή τεστ σάλιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.